Rezultati pojačanog nadzora poštivanja prometnih propisa provedene u dane vikenda od 17. do 19. siječnja 2020. godine

Slika /PU_BB/slike vijesti/palica_stop_policija.jpg

Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina

Foto: ilustracija

Policijski službenici ove PU su i u 2020. godini nastavili i s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.

U petak, 17. siječnja, policijski službenici su u sklopu ovih pojačanih aktivnosti proveli i preventivno-represivnu akciju u prometu na području cijele naše Županije. Budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na sankcioniranje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja tijekom poslijepodneva su utvrđena 44 takva prekršaja. 23 prekršaja je bilo 10-20 km/h iznad dozvoljene brzine kretanja u naselju, 15 prekršaja u rasponu od 20-30 km/h i pet prekršaja 30-50 km/h.

Mjesto one najveće izmjerene brzine je bjelovarska sjeverna obilaznica i ona je iznosila 125 km/h, a ona je utvrđena kod 37-godišnjeg vozača osobnog automobila.

Dobro je podsjetiti
 
Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina.
 
Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).
Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.
Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.
 
Policijski službenici ove PU su uz ove aktivnosti u petak, proteklog vikenda utvrdili još 208 prekršaja od čega izdvajamo:
 
- 4 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, od kojih je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,10 g/kg izmjerena kod 57-godišnjeg vozača osobnog automobila u Čazmi,
- 157 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u Bjelovaru i ona je iznosila 112,5 km/h na dionici kolnika na kojemu je ograničenje 80 km/h,
- 8 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 10 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom, te
- 29 ostalih prekršaja.
 
U navedenom razdoblju, na prometnicama naše Policijske uprave dogodilo se šest prometnih nesreća od kojih je u jednoj prometnoj nesreći jedan pješak smrtno stradao, a u dvije prometne nesreće dvije osobe su lakše ozlijeđene.
Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.
 
Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila