Pojačan nadzor poštivanja prometnih propisa od strane pješaka i biciklista

Slika /PU_BB/slike vijesti/biciklisticka-staza02.JPG

Nadzor poštivanja prometnih propisa od strane pješaka i biciklista bit će usmjeren na razdoblje smanjene vidljivosti i mraka   

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama policijski službenici  će  21. siječnja 2020. godine (utorak) u vremenu od 5 do 7 sati i u vremenu od 17-20 sati na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske poduzeti pojačanu aktivnost usmjerena na utvrđivanje prekršaja biciklista i pješaka u uvjetima smanjene vidljivosti i noću.
 

Stoga podsjećamo bicikliste da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.
Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.
 
Pješaci imaju zakonsku obvezu kretanja po nogostupu. No, ako se pješice krećete u naseljima gdje nogostup ne postoji ili postoji, ali ga iz nekog razloga ne možete koristiti možete se kretati kolnikom. U tom slučaju krećite se što bliže rubu kolnika, jedan iza drugoga kako ne bi ometali ili sprečavali ostatak prometa.
Ako se krećete kolnikom izvan naselja krećite se uz lijevi rub kolnika u smjeru kojim se kreću vozila. Ako se krećete kolnikom dužni ste noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. 

Za kršenje navedenih odredbi predviđena je novčana kazna od 300 kuna.
 
    I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.
 
 
 

Najave | Promet i vozila