Rezultati pojačanog nadzora brzine kretanja vozila

Slika /PU_BB/Promet/Brzina3.jpg

Brzina neprimjerena uvjetima i nepropisna brzina su u devet mjeseci ove godine najčešći uzrok prometnih nesreća na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su tijekom jučerašnjeg dana 04. studenog u vremenu od 12 do 20 sati proveli najavljenu preventivno-represivnu akciju u prometu na području Policijske uprave bjelovarsko - bilogorske.

Tom prilikom policijski službenici su utvrdili ukupno 105 prometnih prekršaja, a budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na sankcioniranje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja utvrđeno je 97 takvih prekršaja. U naseljima je utvrđen 51 prekršaj je u prekoračenju 10-20 km/h iznad dozvoljene brzine kretanja, 25 prekršaja u rasponu od 20-30 km/h, 19 prekršaja 30-50 km/h te dva prekršaj preko 50 km/h. Izvan naselja nije utvrđen niti jedan prekršaj prekoračenja dozvoljene brzine kretanja.

Mjesto najveće izmjerene brzine bilo je u Uljaniku i ona je iznosila 106 km/h na dionici ceste na kojemu je ograničenje 50 km/h.

Suradnja s medijima, objavljivanje i praćenje tijeka akcije ključni su za podizanje svijesti građana o njihovom doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa, odnosno smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Broj prometnih nesreća
 
Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do rujna 2021. godine evidentirano je 465 prometnih nesreća, što je povećanje za 13,7 % u odnosu na isti period 2020. godine kada ih se dogodili 409.

Okolnosti koje su prethodile prometnoj nesreći
 
U razdoblju od siječnja do rujna 2021. godine najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su ostale greške vozača (85), nepoštivanje prednosti prolaska (78) te brzina neprimjerena uvjetima (63).
 
Brzina kao uzrok prometnih nesreća
 
U razdoblju od siječnja do rujna 2021. godine evidentirano je 85 prometnih nesreća kojima je uzrok brzina (nepropisna brzina i brzina neprimjerena uvjetima) što je smanjenje za 7,6% u odnosu na isti period 2020.g. kada ih se dogodilo 92.
 
Prekršaji nepropisne brzine
 
U prvih devet mjeseci ove godine na području naše policijske uprave evidentirano je 8 858 prekršaja nepropisne brzine, dok je ukupno evidentirano 16 612 prekršaja čime udio prekršaja nepropisne brzine u ukupnom broju prekršaja iznosi 53,3%.
 
Dobro je podsjetiti

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.

Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.

 

Vijesti u brojkama | Promet i vozila