Najava pojačanih aktivnosti policije tijekom predstojećeg vikenda

Slika /PU_BB/Promet/Stop policija1.jpg

Policija će i ovog vikenda poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, a koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća tzv. „četiri glavne ubojice u prometu"    

Foto: ilustracija

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, obavještavamo sve sudionike u prometu da će policija i ovog vikenda od danas 5. do nedjelje 7. studenog, ali i kontinuirano do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Prometne nesreće
 
Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do rujna 2021. godine evidentirano je 465 prometnih nesreća, što je povećanje za 13,7 % u odnosu na isti period 2020. godine kada ih se dogodili 409.

U tom periodu evidentirane su četiri prometne nesreće s poginulim osobama što je smanjenje od 60% u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, kada je evidentirano 10 prometnih nesreća. U odnosu na isto razdoblje 2020. godine evidentirano je 158 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 6% te su evidentirane 303 prometne nesreće s materijalnom štetom, odnosno došlo je do povećanja za 31,2 % u odnosu na isti period 2020.godine.
 
U razdoblju od siječnja do rujna 2021. godine najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su ostale greške vozača (85), nepoštivanje prednosti prolaska (78) te brzina neprimjerena uvjetima (63).

Savjeti sudionicima u prometu

Potrebno je ponovno upozoriti sve vozače da:
 
  • u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje;
  • ne koriste mobitel tijekom vožnje;
  • voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih;
  • poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.);
  • ne ulaze u opasna pretjecanja na kratkim dijelovima cesta i na mjestima gdje preglednost nije dovoljna, odnosno na mjestima gdje je to zabranjeno,
  • ne izlaze na kolnik sa tehnički neispravnim i neregistriranim vozilima,
  • se ne kreću bezrazložno pretjecajnom trakom na autocesti.

Ostale korisne savjete svim sudionicima u prometu možete pročitati OVDJE.

Pješaci i biciklisti

Jedan dio pješaka i biciklista i nadalje ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem.
Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:
 
  • pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 
  • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
 
Bicikliste dodatno upozoravamo kako je citiranim Zakonom propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno najmanje jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

Mlade osobe

Apeliramo na roditelje mladih osoba, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok mlada osoba nije položila vozački ispit.

Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića.

Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.  
 

Najave | Promet i vozila