Najava pojačanog nadzora brzine kretanja vozila

Slika /PU_BB/Promet/Prometnjaci1.jpg

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska obavještava sudionike u cestovnom prometu da će njezini policijski službenici danas 4. studenog (četvrtak) u vremenu od 12 do 20 sati provoditi pojačani nadzor na prekršaje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila u prometu na području naše policijske uprave  

Foto: ilustracija

Cilj akcije je smanjenje broja prometnih nesreća i pozitivni utjecaj na stanje sigurnosti u prometu. Molimo sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.

Broj prometnih nesreća
 
Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do rujna 2021. godine evidentirano je 465 prometnih nesreća, što je povećanje za 13,7 % u odnosu na isti period 2020. godine kada ih se dogodili 409.
U tom periodu evidentirane su četiri prometne nesreće s poginulim osobama što je smanjenje od 60% u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, kada je evidentirano 10 prometnih nesreća. U odnosu na isto razdoblje 2020. godine evidentirano je 158 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 6% te su evidentirane 303 prometne nesreće s materijalnom štetom, odnosno došlo je do povećanja za 31,2 % u odnosu na isti period 2020.godine.
 
Okolnosti koje su prethodile prometnoj nesreći
 
U razdoblju od siječnja do rujna 2021. godine najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su ostale greške vozača (85), nepoštivanje prednosti prolaska (78) te brzina neprimjerena uvjetima (63).
 
Brzina kao uzrok prometnih nesreća
 
U razdoblju od siječnja do rujna 2021. godine evidentirano je 85 prometnih nesreća kojima je uzrok brzina (nepropisna brzina i brzina neprimjerena uvjetima) što je smanjenje za 7,6% u odnosu na isti period 2020.g. kada ih se dogodilo 92.
 
Prekršaji nepropisne brzine
 
U prvih devet mjeseci ove godine na području naše policijske uprave evidentirano je 8 858 prekršaja nepropisne brzine, dok je ukupno evidentirano 16 612 prekršaja čime udio prekršaja nepropisne brzine u ukupnom broju prekršaja iznosi 53,3%.
 
Dobro je podsjetiti

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.

Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.


Najave | Promet i vozila