Reagiranje policije na snimku neprimjerene vožnje

Slika /PU_BB/Promet/stop policija.jpg

Zahvaljujemo građaninu koji je omogućio dostupnom snimku objavljenu na društvenim mrežama, a na temelju koje su policijski službenici utvrdili počinitelje

Foto: ilustracija

Policijski službenici Postaje prometne policije Bjelovar proveli su kriminalističko istraživanje na temelju dostavljene snimke nad 20-godišnjakom i 21-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Naime, 8. siječnja u 22.20 sati u Bjelovaru u Ulici Prilaz Andrije Hebranga (ispred srednjoškolskog centra), 21-godišnjak iz Velikog Korenova i 20-godišnjak iz Ždralova su osobnim automobilima bjelovarskih registarskih oznaka usporedno se vozeći utrkivali od kružnog toka u Ulici Andrije Hebranga prema Osječkoj ulici.  

Tako je utvrđeno da je 21-godišnjak upravljao osobnim automobilom marke Opel Astra te pritom počinio prekršaje pretjecanja drugog vozila koje prelazi pješački prijelaz, za što mu je izdan obavezni prekršajni nalog kojim mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 3000 kuna te jedan mjesec zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom B kategorije, prekršaj naglog povećanja brzine, odnosno kretanja iz mjesta, postižući pri tom gornju granicu dopuštenog broja okretaja motora ili na takav način dolazi do proklizavanja kotača, prekršaj neprilagođene brzine osobinama i stanju ceste te prekršaj nepoštivanja prometnih znakova i pravila, za koje prekršaje su mu izdane obavijesti o počinjenom prekršaju u ukupnom iznosu od 2000 kuna.

Provedeno je kriminalističko istraživanje i nad 20-godišnjakom koji je upravljao osobnim automobilom marke VW Golf za kojeg je utvrđeno kako je počinio prekršaj naglog povećanja brzine, odnosno kretanja iz mjesta, postižući pri tom gornju granicu dopuštenog broja okretaja motora ili na takav način dolazi do proklizavanja kotača i prekršaj neprilagođene brzine osobinama i stanju ceste, za koje prekršaje su mu izdane obavijesti o počinjenom prekršaju u ukupnom iznosu od 1500 kuna.     

Policija poduzima mjere prema osobama koje grubo krše prometne propise i pravila te koristimo prigodu da sve građane pozovemo da nam s punim povjerenjem dojave svako neprimjereno ponašanje sudionika u cestovnom prometu.

Uistinu je vrlo važno reagirati na ovakva neprimjerena i nadasve opasna ponašanja sudionika u cestovnom prometu, posebno mladih vozača u prometu, koja mogu dovesti do ugrožavanja svih sudionika u prometu, kao i izazivanja prometnih nesreća s teškim posljedicama.

Apeliramo na sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.

Naime, najveći dio stradalih u prometnim nesrećama čine osobe mlađe životne dobi, a koje su uzrokovane prebrzom vožnjom, vožnjom pod utjecajem alkohola i droga, nepoštivanjem prednosti prolaska i ostalih težih prekršaja, dok nekorištenje sigurnosnog pojasa indirektno utječe na njihovo stradavanje. Posljednjih godina je uočeno povećanje broja prometnih nesreća uzrokovanih korištenjem mobilnih uređaja vozača (razgovaranje, pisanje poruka, pregledavanje društvenih mreža i dr.).

U svakodnevnom policijskom poslu neophodna je kvalitetna suradnja s građanima koja bi često olakšala otkrivanje prekršaja i kaznenih djela, stoga pozivamo i apeliramo na sve građane da s punim povjerenjem koriste mobilnu aplikaciju „MUP- Sigurnost i povjerenje“, elektronsku poštu Policijske uprave bjelovarsko-bilogorska@policija.hr  ili pozivom na broj 192, kako bi dojavili sva neprimjerena, neprihvatljiva i nadasve kažnjiva ponašanja.    

Na kraju, želimo zahvaliti građaninu koji je omogućio dostupnom snimku objavljenu na društvenim mrežama, a na temelju koje su policijski službenici utvrdili počinitelje prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 

Pisane vijesti | Promet i vozila