Policijskom službeniku i sindikalnom povjereniku Sindikata policije Hrvatske Tihomiru Takaču dodijeljena Povelja za sto puta darovanu krv

  • Slika /PU_BB/Razno/TIHOMIR TAKAČ/Povelja Grada GP-naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Povelja Grada Grubišnoga Polja veliko je priznanje za humanost, časnost i nesebično darivanje onog najvrjednijeg dara za život kojeg je nemoguće proizvesti, a svoju krv Tihomir je nesebično darovao sto puta

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Danas, 12. rujna u Centru za kulturu i informiranje „Dr. Franjo Tuđman“ u Grubišnom Polju povodom svečanog obilježavanja Dana Grada Grubišnoga Polja policijskom službeniku za nezakonite migracije naše policijske uprave Tihomiru Takaču dodijeljeno je javno priznanje Povelja Grada Grubišnoga Polja, dobrovoljnom darivatelju krvi za sto puta darovanu krv.

Tihomir je rođen 5. srpnja 1970. godine u Garešnici, a u Grubišnom Polju završava svoje osnovnoškolsko obrazovanje. Srednju školu nastavlja u Bjelovaru , a svoje daljnje školovanje uz rad, nastavlja na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu gdje je završio Specijalistički diplomski stručni studij Kriminalistike te stekao zvanje prvostupnika kriminalistike.

Od 8. listopada 1990. godine pripadnik je Ministarstva unutarnjih poslova u Jedinici za posebne namjene u Zagrebu koja je tada okupila najspremnije, najsposobnije i najbolje policijske službenike koji će obavljati posebne specijalističke zadatke. S tek napunjenih 20 godina s obzirom na kompetencije postaje zapovjednik voda u kojoj do polovice 1991. godine sudjeluje u prvim redarstvenim akcijama na području Pakraca, Daruvara, Plitvica i Gospića kada je policija bila jedina legitimna postrojba.

Sredinom 1991. godine odlazi u Policijsku postaju Grubišno Polje gdje radi na raznim poslovima, obavljajući sve policijske poslove. Kao policijski službenik, suborac i ratnik u Domovinskom ratu sudjeluje u svim vojno-redarstvenim akcijama na području lijepe naše, a posebno se istaknuo u borbenim zadaćama u okolici svojeg rodnog kraja braneći ognjište svojih predaka.
Sudjelujući na ratištima u Grubišnom Polju, Pakracu, Daruvaru, Glini i mnogim drugima dokazuje odanost i požrtvovnost svojoj domovini Hrvatskoj, rame uz rame sa svojim radnim kolegama, prijateljima i Grubišnopoljcima.

Sudjeluje i u najznačajnijim vojno-redarstvenim operacijama za oslobođenje domovine: Otkos 10, Bljesak i  Oluja. Za svoje zasluge u Domovinskom ratu odlikovan je brojnim odlikovanjima od kojih izdvajamo samo najviša odlikovanja: Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Medaljama Bljesak i Oluja te mnoga druga.

U Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj, Policijskim postajama Grubišno Polje i Garešnica radi od sredine 1991. godine sve do danas gdje trenutno obavlja poslove policijskog službenika za nezakonite migracije. Unazad dvadeset godina obavlja poslove glavnog povjerenika Sindikata policije Hrvatske u podružnici naše policijske uprave gdje svakodnevno brine o velikom broju članova.

Sve ovo ali i puno više o našem Tihomiru je potrebno istaknuti kako bi povezali njegovu humanost i Domovinski rat jer upravo njegovo prvo darivanje krvi je bilo za teško ranjenog kolegu i suborca. I od tada, u 30-ak godina Tihomir je bio sto puta darivatelj krvi čime je zasigurno pomogao nemjerljivom broju ljudi, bolesnika kojima je svakodnevno za liječenje potrebna tuđa krv i krvni pripravci, a krv je jedini lijek koji nije moguće proizvesti, jedini izvor tog lijeka je čovjek – darivatelj krvi.

Posebna ljubav Tihomiru su motori. Od 2005. godine ponosan je član motorističke udruge Blue Knights (Plavi vitezovi) koja okuplja istinske zaljubljenike u motore iz redova aktivnih i časno umirovljenih policijskih službenika. Od 2015. godine predsjednik je te udruge, njene podružnice Croatia 1 koja okuplja članove od Zagreba do Osijeka, a čija je glavna nit vodilja pomoć najpotrebitijima. Udruga je humanitarnog karaktera i svake godine doniraju dječje vrtiće, dječjih odjela u bolnicama, udrugama djece s posebnim potrebama, a o njihovim aktivnostima pisali smo ovdje.

Njegova požrtvovnost, humanost i nadasve dobrota očituje se njegovim djelima, a ljubav prema darivanju krvi prenio je i na svoju kćer i sina. Na Tihomirovo 101 darivanje krvi njegova kćer je po prvi put dala krv i time se upisala u dobrovoljne darivatelje i nastavit će očevim stopama.  

Dragi Tihomire neizmjerno nam je drago što te je tvoj Grad Grubišno Polje nagradio ovom Poveljom, a nas pripadnike Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske ali i Ministarstva unutarnjih poslova čini ponosnim što imamo takvog policijskog službenika u svojim redovima.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica