Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska svečano obilježila Dan policije i policijske kapelanije sv. Mateja apostola

  • Slika /PU_BB/Dan policije 2022/Naslovna.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Uz sjećanje na poginule, nestale i umrle hrvatske policajce svečano, dostojanstveno i ponosno obilježen Dan policije i policijske kapelanije sv. Mateja

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Danas, 21. rujna, u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj proslavljen je Dan policije i policijske kapelanije sv. Mateja apostola.

Svečanost je započela u 10 sati svetom misom u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Bjelovaru, koju je predvodio velečasni Dejan Tot, zatvorski kapelan i župnik u Garešnici, a pjesmom ju je uveličala Policijska klapa „sv. Matej“.

U propovjedi velečasni Tot je istaknuo: "I mi danas svi zajedno nosimo breme našega trenutka. Nije danas jednostavno niti lako biti u životu, niti roditelj, ni učitelj, profesor, odgajatelj, policajac, rukovoditelj, vojnik, političar, bankar, liječnik, svećenik… Svatko danas smatra da može i ima pravo, prosuđivati bilo čiji rad, žele rješenje i uslugu odmah i sada, žele uvijek neke benefite bez obzira na učinkovitost rada, tek je počeo raditi, a već želi promaknuće, žele bespovratna sredstva, a da pritom ako je moguće ništa ne dadu zauzvrat, država mi treba dati ovo ili ono, a Hrvatski stijeg na blagdane te iste države ne sjete se staviti i s ponosom istaknuti itd. To je breme našega trenutka, ali po primjeru Gospodina i svetoga Mateja, snažno i hrabro nosimo svoje breme, podržavajući jedni druge u dobru i oplemenjujmo današnje društvo svojom dobrotom i ljudskosti gdje god se nalazili, nošeni snagom promjene poput sv. Mateja.
Upravo je sveti Matej zapamćen po tri vrlo važne karakteristike koje su poziv i za nas danas:
1. Spremnost za promjenu i radost u svom pozivu
2. Njegovu velikodušnost koji je pokazivao svakom čovjeku
3. Njegovu poniznost, kojom se naziva grešnikom i poslušnost onome koji u njega ima povjerenja.
Ime Matej je hebrejskoga porijekla i znači “Božji dar”. Zato neka i nama današnji blagdan bude dar u kojem ćemo promatrati svoje živote i poput svetog Mateja znali oplemenjivati oko sebe ovaj svijet u dobru. Molimo ga također za sve koji rade u časnom zvanju hrvatskog policajca da požrtvovnošću i ljubavlju prema svom pozivu budu u našem društvu graditelji mira i sigurnosti, zajedno sa svima nama koji ćemo ih pratiti svojim molitvama. Neka nas sve sveti Matej čuva i prati da mognemo odgovoriti svome  kršćanskom pozivu i odlučno idemo putem Istine i Svjetla."

Na kraju svete mise policijski kapelan naše policijske kapelanije "Sv. Mateja" prečasni Damir Vrabec obratio se svima prisutnima i zahvalio što su danas uveličali Dan policijske kapelanije.

Nakon svete mise kod spomen obilježja ispred zgrade policijske uprave položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske redarstvenike Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske. Uz obitelji, pred spomen obilježjem su se poklonili načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić sa suradnicima, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, predsjednica županijske skupštine Ivana Jurković Piščević te zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara Igor Brajdić. Potom predstavnici Hrvatske vojske, policijskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata: Udruga specijalne policije Omege, Udruga prvi hrvatski redarstvenik, Udruga hrvatske policije branitelja Daruvara 91., te Udruga umirovljenih djelatnika policijske uprave i na kraju predstavnici sindikata: Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a, Opći sindikat MUP-a i Nacionalni sindikat policije MUP-a.

I nakon toliko godina s puno ponosa, dostojanstveno i s posebnim pijetetom prisjetili smo se hrvatskih vitezova koji su imali povijesnu privilegiju i čast sudjelovati u stvaranju domovine, braneći stoljetno ognjište svojih predaka čime su svoja imena trajno utkali u stvaranje slobode. U Domovinskom ratu sudjelovalo je oko 3,5 tisuće što aktivnih, što pričuvnih pripadnika naše policijske uprave.
Svoje živote na oltar domovine položilo je 38 naših kolega, od kojih se još njih petorica smatraju nestalim, dok ih je 180 ranjeno.
Njima u spomen pročitana je povjesnica ove policijske uprave u Domovinskom ratu.
      
Na prigodnoj svečanosti u restoranu policijske uprave pored pozdravnog govora načelnika Jakoba Bukvića nazočnima se obratio i biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak.

Stranica