Najava pojačanog nadzora prekršaja biciklista

Slika /PU_BB/Promet/biciklista.jfif

Policijski službenici će sutra 21. ožujka (utorak) od 5 do 7 te od 19 do 21 sati na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provesti pojačani nadzor na prekršaje biciklista

Foto: ilustracija

Kontrolirat će se da li biciklisti noću u uvjetima smanjene vidljivosti imaju upaljeno jedno svijetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla, da li su označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom te da li su pod utjecajem alkohola.
 
Akcija je i preventivnog karaktera, a policijski službenici će biciklistima podijeliti reflektirajuće prsluke te će im savjetom skrenuti pozornost na njihove propuste i moguće posljedice kao jedne od najranjivijih kategorija sudionika u cestovnom prometu.
 

Prometne nesreće

U siječnju i veljači ove godine na području naše policijske uprave dogodile su se 92 prometne nesreće. U prometnim nesrećama sudjelovalo je 36 osobnih automobila, pet teretnih automobila, dva bicikla i jedan radni stroj.

U dvije prometne nesreće u kojima su sudjelovali biciklisti, dvije osobe su ozlijeđene. U istom periodu prošle 2022. godine dogodile su se tri prometne nesreće biciklista, a navedeno predstavlja smanjenje od -33%. 

U 2022. godini na području naše policijske uprave dogodilo se 34 prometnih nesreća biciklista. 30 prometnih nesreća bilo je s ozlijeđenim osobama, dok su četiri prometne nesreće bile s materijalnom štetom.
 
Iz navedenih podataka proizlazi da su biciklisti takozvana slabija strana u odnosu na motorna vozila, jer nemaju zaštitu u obliku kabine te su stoga u većoj opasnosti od ozljeđivanja i zadobivanja teških tjelesnih ozljeda. S druge strane biciklisti su ujedno i opasnost za pješake jer nepropisnom vožnjom po nogostupu i u parkovima često biciklom nalete na pješaka te ga ozlijede.
 

Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Jedan dio biciklista i nadalje ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila koji pritom nalijeću na njih, a što ponekad završava i smrtnim stradavanjem.
 
Članak 113. stavka 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama:
  • vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva koji sudjeluju u prometu, dužni su noću uvijek, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Članak 113. stavak 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama:
  • novčanom kaznom od 30 eura kaznit će za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbi ovog članka.

Članak 101. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama:
  • Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu i osobnom prijevoznom sredstvu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

 Članak 101. stavak 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama:
  •  novčanom kaznom od 60 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbi ovog članka.


Savjeti

Dragi biciklisti, kao sudionici u prometu dužni ste poštivati i pridržavati se prometnih pravila. Bez obzira na vašu sposobnost, podsjećamo vas da vještina upravljanja i manevriranja biciklom nije dovoljna. Vaš bicikl treba biti tehnički ispravan, a vi trebate poznavati i pridržavati se prometnih propisa. Uz to, povećajte svoju vidljivost u prometu reflektirajućom opremom i ne zaboravite, ako postoje biciklistička traka ili staza dužni ste se kretati njima, a ne kolničkim trakama za ostala vozila.
 
I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu, posebno bicikliste, da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.
 

Propisi

 
  • BICIKLOM NA CESTI smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina.
  • DJECA S NAVRŠENIH 9 GODINA koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.
  • VOZAČ BICIKLA STARIJI OD 18 GODINA može prevoziti djecu stariju od 8 godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu.
  • VOZAČ BICIKLA STARIJI OD 18 GODINA može prevoziti dijete do 8 godina ako je na biciklu ugrađeno posebno sjedalo prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom te ako dijete nosi zaštitnu kacigu.
  • VOZAČ BICIKLA MLAĐI OD 16 GODINA mora nositi zaštitnu kacigu.
  • BICIKLISTI SU OBVEZNI koristiti biciklističke staze ili trake, a ako one ne postoje, voziti što bliže desnom rubu kolnika.
  • BICIKLISTI SE VOZE U KOLONI, nikada jedan pored drugoga.
  • AKO UZ OBILJEŽENI PJEŠAČKI PRIJELAZ NIJE OZNAČEN I BICIKLISTIČKI PRIJELAZ, biciklist gura bicikl i cestu prelazi kao pješak.
  • PRILIKOM UKLJUČIVANJA U PROMET, biciklist se mora uvjeriti da s lijeve i desne strane ne nailazi drugo vozilo.
  • U SLUČAJU OBILASKA ILI VOŽNJE PORED VOZILA, biciklist treba pogledati nailazi li vozilo sa strane, rukom dati znak i ostaviti oko metar prostora vozaču zaustavljenog vozila za otvaranje vrata, kako bi se izbjegla nesreća.
  • ZNAK DA NAMJERAVA SKRENUTI biciklist daje ispruženom rukom ulijevo ili udesno.
  • TIJEKOM VOŽNJE obje ruke držite na upravljaču.


Najave | Promet i vozila