Najava pojačanih aktivnosti policije tijekom predstojećeg vikenda

Slika /PU_BB/Promet/Promet1111.jpg

Na području policijske uprave provesti će se pojačani nadzor prekršaja alkoholiziranosti vozača

Foto: Ilustracija

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, obavještavamo sve sudionike u prometu da će policija i ovog vikenda na području cijele Republike Hrvatske od petka 25. do nedjelje 27. veljače, ali i kontinuirano do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.
 
Dodatno će policijski službenici u noći sa subote na nedjelju 26./27. veljače na području policijske uprave provesti pojačani nadzor prekršaja alkoholiziranosti vozača.
 
Prometne nesreće
 
Tijekom siječnja 2022. godine došlo je do pogoršanja stanja sigurnosti jer je evidentirana jedna prometna nesreća s poginulom osobom, što je povećanje za 100% u odnosu na siječanj 2021. godine.

U siječnju ove godine ukupno je evidentirano 40 prometnih nesreća, što je smanjenje za 9,1% u odnosu na siječanj 2021. godine, kada su evidentirane 44 prometne nesreće. Evidentirano je osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 42,9 % u odnosu na siječanj 2021. godine, kada je evidentirano 14 prometnih nesreća. Evidentirana je 31 prometna nesreća s materijalnom štetom, što je povećanje za 3,3%, u odnosu na siječanj 2021. godine kada je evidentirano 30 prometnih nesreća.
  
Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su brzina 11 prometnih nesreća (brzina neprimjerena uvjetima 9 i nepropisna brzina 2) ,ostale greške vozača šest prometnih nesreća i nepropisna vožnja unatrag pet prometnih nesreća.
 
Prekršaji – tzv. „četiri glavne ubojice“
 
U siječnju ove godine na području naše policijske uprave ukupno je evidentirano 1 106 prekršaja. Od toga, evidentiran je 381 prekršaj nepropisne brzine136 prekršaja nekorištenja sigurnosnih pojaseva, 82 prekršaja alkoholiziranosti vozača i 60 prekršaja korištenja mobitela u vožnji.
 
Alkohol kao uzrok prometnih nesreća
 
Alkoholizirani vozači skrivili su 11 prometnih nesreća od 34 prometnih nesreća za koje su poznati počinitelji, što je udio od 32%.

Apeliramo na sve sudionike u prometu, a posebno vozače, da ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkoholna pića.

Odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama vezane uz vožnju pod utjecajem alkohola (PDF)
 
Savjeti sudionicima u prometu:
 
  • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
  • u razdoblju od 01. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.
  • u razdoblju od 15. studenog 2021. do 15. travnja 2022. godine, na većini autocesta i državnih cesta čije se dionice nalaze u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske, obaveza je korištenja zimske opreme na vozilima. Popis prometnica naveden je u Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj  („NN“ br. 121/20.).Preporuka je da se i na ostalim cestama u navedenom razdoblju koriste zimske gume na vozilima, dok je obaveza njihovog korištenja na cestama koje nisu obuhvaćene navedenom Odlukom, propisana kada su na kolniku zimski uvjeti.
  • Više o korištenju zimske opreme na vozilima, možete pronaći na našoj poveznici.


Najave | Promet i vozila