Najava pojačanih aktivnosti policije tijekom predstojećeg vikenda

Slika /PU_BB/Promet/Prometnjaci1.jpg

U petak 18. veljače od 10 do 18 sati policijski će službenici na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provesti pojačani nadzor prekršaja nedozvoljene brzine kretanja vozila

Foto: Ilustracija

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, obavještavamo sve sudionike u prometu da će policija i ovog vikenda od petka 18. do nedjelje 20. veljače, ali i kontinuirano do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.
 
U petak 18. veljače od 10 do 18 sati na području policijske uprave provesti će se pojačani nadzor prekršaja nedozvoljene brzine kretanja vozila.
 
Prometne nesreće
 
Tijekom siječnja 2022. godine došlo je do pogoršanja stanja sigurnosti jer je evidentirana jedna prometna nesreća s poginulom osobom, što je povećanje za 100% u odnosu na siječanj 2021. godine.
U siječnju ove godine ukupno je evidentirano 40 prometnih nesreća, što je smanjenje za 9,1% u odnosu na siječanj 2021. godine, kada su evidentirane 44 prometne nesreće. Evidentirano je osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 42,9 % u odnosu na siječanj 2021. godine, kada je evidentirano 14 prometnih nesreća. Evidentirana je 31 prometna nesreća s materijalnom štetom, što je povećanje za 3,3%, u odnosu na siječanj 2021. godine kada je evidentirano 30 prometnih nesreća.
  
Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su brzina 11 prometnih nesreća (brzina neprimjerena uvjetima 9 i nepropisna brzina 2) ,ostale greške vozača šest prometnih nesreća i nepropisna vožnja unatrag pet prometnih nesreća.
 
Alkoholizirani vozači skrivili su 11 prometnih nesreća od 34 prometnih nesreća za koje su poznati počinitelji, što je udio od 32%.
   
Prekršaji – tzv. „četiri glavne ubojice“
 
U siječnju ove godine na području naše policijske uprave ukupno je evidentirano 1 106 prekršaja. Od toga, evidentiran je 381 prekršaj nepropisne brzine136 prekršaja nekorištenja sigurnosnih pojaseva, 82 prekršaja alkoholiziranosti vozača i 60 prekršaja korištenja mobitela u vožnji.

Savjeti sudionicima u prometu:

 
  • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
  • u razdoblju od 01. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.
  • u razdoblju od 15. studenog 2021. do 15. travnja 2022. godine, na većini autocesta i državnih cesta čije se dionice nalaze u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske, obaveza je korištenja zimske opreme na vozilima. Popis prometnica naveden je u Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj  („NN“ br. 121/20.).Preporuka je da se i na ostalim cestama u navedenom razdoblju koriste zimske gume na vozilima, dok je obaveza njihovog korištenja na cestama koje nisu obuhvaćene navedenom Odlukom, propisana kada su na kolniku zimski uvjeti.
  • Više o korištenju zimske opreme na vozilima, možete pronaći na našoj poveznici.
 

 

Najave | Promet i vozila