Pogoršanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu na području policijske uprave

Slika /PU_BB/Promet/prometna policija motorist.jpg

U narednom razdoblju policijski službenici će poduzimati niz mjera i aktivnosti s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i stradavanja u njima, odnosno održavanja povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu

Foto: Ilustracija

Tijekom siječnja 2022. godine došlo je do pogoršanja stanja sigurnosti jer je evidentirana jedna prometna nesreća s poginulom osobom, što je povećanje za 100% u odnosu na siječanj 2021. godine.
 
U siječnju ove godine ukupno je evidentirano 40 prometnih nesreća, što je smanjenje za 9,1% u odnosu na siječanj 2021. godine, kada su evidentirane 44 prometne nesreće. Evidentirano je osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 42,9 % u odnosu na siječanj 2021. godine, kada je evidentirano 14 prometnih nesreća. Evidentirana je 31 prometna nesreća s materijalnom štetom, što je povećanje za 3,3%, u odnosu na siječanj 2021. godine kada je evidentirano 30 prometnih nesreća. Evidentirane su tri teže prometne nesreće, što je jednak broj kao i u siječnju 2021. godine. Teže prometne nesreće evidentirane su na području Policijske postaje Čazme (prometna nesreća s poginulom osobom), Policijske postaje Bjelovar i Policijske postaje Garešnica.  Evidentirano je povećanje nastradalih osoba u odnosu na siječanj 2021. godine za 5,9%. Smrtno je stradala jedna osoba, teško tjelesno su ozlijeđene tri osobe, a 14 osoba je zadobilo lake tjelesne ozlijede.
 
Prometne nesreće su se najčešće događale u subotu i nedjelju (po 10 prometnih nesreća) od 16-18 sati. Najviše prometnih nesreća dogodilo se u vremenu od 10-18 sati (18 prometnih nesreća od 40). Najčešće vrste prometnih nesreća su udar vozila u parkirano vozilo, slijetanja vozila s ceste te bočni sudari. Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su brzina neprimjerena uvjetima, ostale greške vozača i nepropisna vožnja unatrag.
 
Evidentirano je 11 prometnih nesreća kojima je uzrok brzina, dok su vozači pod utjecajem alkohola prouzrokovali 11 prometnih nesreća. Mladi vozači skrivili su četiri prometne nesreće, a vozači stariji od 65 godina prouzročili su pet prometnih nesreća. Evidentirana je jedna prometna nesreća u kojoj je teško tjelesno ozlijeđeno dijete.
 
Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska je tijekom siječnja 2022. godine provela i organizirala pet županjskih akcija u kojima je utvrđeno 168 prekršaja, od kojih je 122 prekršaja bilo po ciljanim prekršajima u akcijama. Provedeno je osam lokalnih akcija kao i 11 preventivnih aktivnosti (radio emisije, sastanci, edukacije i sl.).
 
Policijski su službenici u svom postupanju naglasak stavili na procesuiranje najtežih prometnih prekršaja zbog kojih se događaju prometne nesreće i posljedice, a osobito upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droge, prekoračenje dopuštene brzine kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna upotreba mobitela, upravljanje bez položenog vozačkog ispita i za vrijeme zabrane, prekršaji mladih vozača, prekršaji vozača teretnih vozila i autobusa, traktora, poljoprivrednih strojeva, mopeda, motocikla, bicikla i pješaka te upravljanje neregistriranim, tehnički nepregledanim i neosiguranim vozilima.
 
U cilju zaustavljanja negativnog trenda, Ministarstvo unutarnjih poslova i policijska uprava poduzimaju aktivnosti u koje je uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaji, odnosno oprema koja se koristi za nadzor i kontrolu prometa  (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica).  Aktivnosti se provode ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi. Upravo zbog navedenih razloga policija provodi i pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača, a vozačima dodatno kontrolira prisutnost droga u organizmu.
 
Savjeti sudionicima u prometu:

Ovom prilikom sve sudionike u prometu, a posebice vozače, upozoravamo da se pridržavaju prometnih propisa odnosno da:
  • vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
  • brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti,
  • poštuju ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koriste mobitel tijekom vožnje,
  • koriste sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • se pobrinu za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavaju se sa smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodaju uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koriste svjetliju odjeću i bude označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budu propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

 Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno apeliramo na  mlade vozače i vozače mopeda, motocikala i bicikliste.
 

Priopćenja | Promet i vozila