Kod 81-godišnjaka pronađen arsenal oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava

Slika /PU_BB/Razno/20190812_083552.jpg

Također mu je oduzeto oružje i streljivo koje je posjedovao uz oružani list radi provođenja upravnog postupka sa ciljem trajnog oduzimanja

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska           
            Policijski službenici Policijske postaje Bjelovar proveli su izvide kaznenog djela „Nametljivo ponašanje“ i „Narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora“, a po zaprimljenoj kaznenoj prijavi 40-godišnjakinje protiv 81-godišnjeg muškarca, u kojoj je ista navela da ju prijavljeni, usprkos njezinom protivljenju,  unazad godinu dana učestalo nazivao na telefon  te da ga je 7. kolovoza ove godine zatekla kako pokušava nasilno otvoriti  njezina ulazna vrata kuće.
            Temeljem naloga Županijskog suda u Bjelovaru,  9. kolovoza 2019. godine,  policijski službenici ove Policijske uprave  obavili su na području Bjelovara pretragu obiteljske kuće i drugih prostorija u vlasništvu navedenog 81-godišnjaka.
             Osumnjičeni  je prije početka pretrage pozvan da dobrovoljno preda predmete koji se traže te je tom prilikom predao pet mobilnih telefona sa pripadajućim SIM karticama.
            Tijekom  pretrage policijski službenici su u domu i drugim prostorijama pronašli: ručni bacač raketa M-80 tzv. „Zolja“, 15 ručnih bombi, tri  topnička streljiva kalibra 20 mm, 10 raznih pištolja i revolvera, dvije automatske puške, jednu poluatomatsku pušku, jednu repetirajućui pušku, pet strojnica, jednu pušku s glatkom cijevi tzv. pumpericu, jednu malokalibarsku pušku, cijev za pušku ručne izrade kalibra 16 mm  te ukupno 8.986 komada streljiva raznog kalibra.
            Sve navedeno oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva je držao u svom posjedu bez odobrenja zbog čega mu je isto i oduzeto. Također mu je oduzeto i oružje i streljivo koje je posjedovao uz oružani list radi provođenja upravnog postupka.
          
            Zbog sumnje da je počinio kaznena djela „Nametljivo ponašanje“ iz članka 140. stavak 1. i „Narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora“ iz članka 141. stavak 1. (za ova kaznena djela previđena je  kazna zatvora do jedne godine) te kazneno djelo „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“ iz članka 331. stavak 3. Kaznenog zakona /veća količina/ (za ovo kazneno djelo  predviđena je kazna zatvora do 5 godina), protiv navedenog 81-godišnjaka bit će podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.
           Sama pretraga doma u konkretnom kriminalističkom istraživanju provedena je s ciljem zaštite žrtve konkretnog kaznenog dijela, nakon što je policija u suradnji sa žrtvom sačinila procjenu njene ugroženosti.
            Za istaknuti je kako ova Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska  tijekom ove godine, temeljem rješenja pravosudnih tijela, provodi oko 200 mjera usmjerenih na zaštitu žrtava kaznenih djela s elementima nasilja (mjere opreza i sigurnosne mjere) . U 93% slučajeva žrtve prema kojima se mjere provode  su žene.
          Koristimo prigodu da podsjetimo građane da sukladno Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana mogu dragovoljno policiji predati zabranjeno i dozvoljenog oružje koje imaju u posjedu bez odobrenja.  Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje policiji  radi predaje neće se pokretat prekršajni niti kazneni postupak, odnosno neće snositi nikakve sankcije.
         Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja  i za nju nema vremenskog ograničenja.
        Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti te na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja.  

Stranica