#DontRiskIt: Ako niste prijavili pronalazak prethodno nestale putne isprave, nećete moći prijeći granicu

  • Slika /PU_BB/Razno/IDEA.1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

MUP RH se pridružio Interpolovoj kampanji

Foto: Interpol/MUP RH

Interpol je, zajedno sa zemljama članicama Europske unije, u prosincu 2019. godine započeo kampanju  pod nazivom #DontRiskIt  (NE RISKIRAJ!). Kampanja se odnosi na osvješćivanje građana o važnosti prijave nadležnim tijelima pronalaska prethodno prijavljene izgubljene ili ukradene putne isprave (putovnice ili osobne iskaznice) i nekorištenju takve isprave za prelazak državne granice.
U hrvatskom zakonodavstvu članak  46. Zakona o putnim ispravama te članak 17.  Zakona o osobnoj iskaznici propisuju obvezu građana da bez odgode prijave nestanak putne isprave ili njezin pronalazak.

Manjak svijesti građana i nepoznavanje postupka koji slijedi nakon prijave gubitka/krađe putne isprave jedan je od razloga zašto se u ovu kampanju uključila i Republika Hrvatska, pogotovo stoga što je u 2019. godini  hrvatska policija pronašla više od 2.500 potraživanih putnih isprava.

Prvi korak po prijavi nestanka, odnosno gubitka ili krađe putne isprave je raspisivanje nacionalne i međunarodne objave za dokumentom, nakon čega se takva putna isprava potražuje u cijelom svijetu kroz Interpolovu bazu podataka te kroz Schengenski informacijski sustav.

Drugi korak je proglašenje dokumenta nevažećim – stoga ako građani pokušaju putovati s putnom ispravom koju su naknadno pronašli, putovanje i izlazak iz zemlje će im biti onemogućen, a putna isprava oduzeta.

Naime, ako pokušate prijeći granicu s nevažećom potražnom putovnicom ili osobnom iskaznicom, policija će vas na granici izdvojiti iz granične kolone, zadržati, obaviti razgovor te oduzeti dokument i u konačnici onemogućiti prelazak granice. Ako ste se uputili na godišnji odmor, službeno putovanje ili u „šoping“ preko granice, ovo će vam uzrokovati ne samo neugodnosti i probleme, već i gubitak novca koji ste prethodno uložili u putovanje.
Krajnji cilj raspisivanja objave za nestalim osobnim dokumentima je onemogućiti ili umanjiti mogućnost zlouporabe, krađu identiteta i druge nezakonite aktivnosti.
 
Za razliku od uvriježenog mišljenja da se nestale putovnice i osobne iskaznice najčešće pronađu na graničnim prijelazima u rukama trećih osoba, zapravo se najveći broj tih putnih isprava pronađe upravo kod građana koji su nestanak i prijavili!
 
Stoga se Ministarstvo unutarnjih poslova RH pridružuje ovoj inicijativi i INTERPOL-ovom kampanjom želi podići svijest građana o važnosti putnih isprava, nužnosti prijavljivanja gubitka/krađe, kao i ponovnog pronalaska, kako bi se zaštitili  od moguće zlouporabe.
 
Jedino se promjenom stava pojedinca može smanjiti broj prijavljenih izgubljenih/ukradenih putnih isprava, nezakonito korištenje i zlouporaba takvih dokumenata!

Pisane vijesti | Društvo i zajednica