Zajedno protiv govora mržnje

Slika /PU_BB/Prevencija/Holokaust/Gimnazija Bjelovar/Predavanje-Holokaust-naslovna.jpg

Učenici četvrtih razreda bjelovarske Gimnazije senzibilizirani na temu suzbijanja antisemitizma i govora mržnje 

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

U ponedjeljak, 5. veljače, u bjelovarskoj Gimnaziji policijski službenici za prevenciju Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske proveli su edukativno predavanje vezano uz sjećanje na Holokaust.

Predavanje je pratilo 24 učenika četvrtih razreda koji su se kroz povijesne činjenice već susreli s pojmom i značenjem Holokausta, a ovo predavanje je za cilj imalo sprječavanje negiranja Holokausta i iskazivanje pijeteta i sjećanja na sve žrtve Holokausta, te senzibilizacija učenika i mladih s usvojenim definicijama Međunarodnog saveza sjećanja na Holokaust.

Republika Hrvatska s 1. ožujkom ove godine preuzela je jednogodišnje predsjedanje Međunarodnim savezom sjećanja na Holokaust, odnosno IHRA-om. Sukladno tome Ministarstvo unutarnjih poslova je u suradnji s partnerima, započelo s intenzivnim provođenjem nacionalnog preventivnog projekta „Zajedno protiv govora mržnje“ koji se provodi na temu suzbijanja antisemitizma, modernog antisemitizma i govora mržnje, kao i svih oblika diskriminacije.

Upravo ovo predavanje i je bilo u skladu promoviranja kulture dijaloga, međusobnog uvažavanja i tolerancije s naglaskom na sprječavanje svih modernih oblika antisemitizma.

Zanimljivo i nadasve poučno predavanje učenici su pratili s puno pažnje i naravno kroz dijalog usvojili nova znanja i spoznaje o Holokaustu, 2. svjetskom ratu, genocidu i govoru mržnje. Ono što ih je najviše zainteresiralo su bile posljedice Holokausta te povezanost genocida kroz sve ratove ističući genocid u Srebrenici koji je obilježio našu noviju povijest. U svojim promišljanjima mladi su itekako svjesni štetnosti govora mržnje i diskriminacije te zajednički zaključili da je važno poticati međusobno uvažavanje i toleranciju te osvijestiti društvo protiv govora mržnje.        
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica