U Uljaniku otkrivena spomen ploča poginulom policijskom službeniku Eugenu Lapčiću

  • Slika /PU_BB/Obilježavanja/Spomen ploča Uljanik - 294/eugen1 .jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nakon što je kao hrvatski policajac stradao u obrani grada Daruvara, Eugen Lapčić se danas simbolično vratio svojoj rodnoj Puli 

Foto: PU istarska/Pulska svakodnevnica

U pulskom brodogradilištu Uljanik danas je otkrivena spomen ploča prvom poginulom policijskom službeniku i branitelju rodom iz Istre Eugenu Lapčiću.

Eugen Lapčić bio je Puljanin, uljanikov dizaličar, kojeg je život odveo u Daruvar. Na početku Domovinskog rata, vođen domoljubljem, Eugen je postao djelatnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske te je službu obavljao u Policijskoj postaji Daruvar. Stradao je u rujnu 1991. godine u Doljanima, u obrani grada Daruvara, obavljajući časni policijski poziv koji je odabrao i braneći svoju domovinu Hrvatsku.

''Dužnost mi je danas istaknuti bitnu ulogu hrvatske policije u Domovinskom ratu jer upravo je hrvatska policija, na samom početku Domovinskog rata, bila jedina oružana sila i formacija koja se mogla suprotstaviti brojčano jačem neprijatelju. Hrvatski policajci hrabro su krenuli u obranu domovine, ne zanemarujuću pritom i svoje zahtjevne policijske zadaće očuvanja stanja sigurnosti i zaštite građana. Zajedno s hrvatskom vojskom, policijski službenici branili su svaki pedalj ove naše lijepe zemlje i pravo svakog pojedinca na slobodu i neovisnost. U toj borbi izgubili smo 762 svojih kolega. Ponosni smo na njihovu hrabrost i žrtvu jer ona nam je omogućila da danas živimo u slobodi i miru. I po tome ćemo zauvijek pamtiti našeg Eugena. Po hrabrosti i domoljublju. I uvijek ćemo to s ponosom isticati kako bi naše mlađe generacije znale cijeniti žrtvu naših branitelja'', istaknuo je načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin.

Spomen ploča hrabrom Istraninu otkrivena je upravo na dan njegova rođenja, a počast su mu, uz njegovu obitelj i načelnika Policijske uprave istarske, odali i zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika, gradonačelnik Pule Filip Zoričić, direktor Uljanika Samir Hadžić i radnici brodogradilišta te Eugenovi suborci iz Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara '91.

Eugenov suborac, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara '91., Alfonso Tutić u emotivnom govoru prisjetio se tog teškog 1. rujna 1991. godine. Četničko-terorističke grupe krenule su u još jedan u nizu napada na Daruvar. U Doljanima su zarobili skupinu branitelja i civila te su ih zvjerski mučili. Od zadobivenih ozljeda smrtno su stradali policajci Policijske postaje Daruvar Eugen Lapčić i Srećko Manđini te pripadnici Odreda narodne zaštite Željko Bublić, Vlado Plažanin i Tihomir Lneniček, dok je dvanaestero branitelja i civila ranjeno.

Teško susprežući suze, svima koji su doprinijeli postavljanju spomen ploče zahvalila je Eugenova sestra Nevenka Žiković-Gržetić te se uz pjesmu kantautora Davora Terzića ''Sudbe put'' Eugen na simboličan način vratio svojoj dragoj Puli i svom Uljaniku, dok će uz stihove pjesnikinje Vesne Petrić Terzić uspomena na njegovu hrabrost i žrtvu vječno živjeti u pjesmi ''Sunce Hrvatskoj''.

U zublji
U plamenu
U znamenu
Vaša se mladost sveta
U Božje ruke dala
Za domovinu ovu
Za mir, slobodu
Za rijeku što teče
Sunce Hrvatskoj
S pijedestala.
 
I nek vam je vječna
Slava i hvala
Šta znaste korijen
Iz sjemena ljubiti.
I dok bude ovakvih
Eugena – heroja
Niti jedan se rat neće izgubiti.
Slava vam, slava!


Stranica