U Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj održana edukacija na temu pilot projekta podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja

  • Slika /PU_BB/Razno/Okrugli stol/Pilot projekt3.jpg
  • Slika
  • Slika

Edukacija je održana u okviru provedbe pilot projekta uspostave sustava referiranja/upućivanja žrtava na Udrugu za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Danas, 19. siječnja, u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj u okviru provedbe pilot projekta uspostave sustava referiranja/upućivanja žrtava na Udrugu za podršku žrtvama i svjedocima održana je edukacija policijskih službenika.

Edukaciju su održale voditeljica Službe za podršku žrtvama i svjedocima Uprave za kazneno pravo Ministarstva pravosuđa Nikica Hamer Vidmar, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja Maja Štahan, policijska službenica Odjela za maloljetničku delinkvenciju i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji, Ravnateljstvo policije Kristina Filipović te predstavnice Udruga za podršku žrtvama i svjedocima „Hera“ iz Križevaca Marina Švaljeg Jažić te koordinatorica Centra za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ iz Pakraca Mira Bilopavlović koje u sklopu programa Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela podršku provode na području naše Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.  

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa i uprave i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima potpisali su Sporazum o suradnji u provedbi pilot projekta uspostave sustava referiranja/upućivanja žrtava na Udrugu za podršku žrtvama i svjedocima putem Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006.

Potpisivanjem tog sporazuma započeo je pilot projekt kojim se osigurava sustavnija podrška žrtvama kaznenih djela. Nakon prijave kaznenog djela policiji, ukoliko je žrtva suglasna, unutar 48 sati kontaktirat će je djelatnici Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006. Provedbom ovog pilot projekta žrtvama kaznenih djela omogućit će se potrebna podrška i pomoć od samog trenutka prijave kaznenog djela policiji pa sve do okončanja kaznenog postupka.

Pilot projekt kojim se unaprjeđuje sustav podrške žrtvama, provodit će se tijekom 2023. godine na području naše policijske uprave, a ukoliko se ovakav sustav pokaže opravdan i djelotvoran zaživjet će u daljnjem radu policije. Ovaj pilot projekt je započeo prošle godine u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj i Policijskoj upravi zagrebačkoj, VII. policijskoj postaji Zagreb, a sada se širi i na još četiri policijske uprave između kojih je i naša policijska uprava.

Više informacija o sustavu podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela možete pronaći na poveznici.
 

Pisane vijesti