Na trudničkom tečaju budući roditelji upoznati o važnosti korištenja sigurnosnih sjedalica od prvog dana

Slika /PU_BB/Promet/Sjedalice/Trudnički tečaj.jpg

Iz rodilišta u sigurnosnoj sjedalici/autosjedalici!

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska
 
Kolika je važnost sigurnosnih sjedalica/autosjedalica od prvih dana bebinog života i njeno pravilno korištenje govori u prilog tome da one spašavaju život i smanjuju rizik teške ozljede djece i za više od 90%.
 
Važnost tih informacija posebno za buduće roditelje koji su u iščekivanju prinove prepoznala je Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska koja u suradnji s Domom zdravlja Bjelovar već drugu godinu za redom održava edukacije na tu temu na trudničkim tečajevima.
 
Tako je i u ponedjeljak, 16. siječnja, u Općoj bolnici dr. Anđelko Višić u Bjelovaru, policijska službenica za poslove prometne policije Službe za javni red i sigurnost Sandra Pavlek održala edukaciju kojom je budućim majkama i očevima prezentirala važnost prijevoza djece u sigurnosnim sjedalicama od trenutka kada sa svojim novorođenim djetetom napuštaju rodilište. Budući da je prva vožnja kući iz rodilišta veseo i nadasve posebno emotivan trenutak za roditelje, roditeljska odgovornost nalaže da ona bude i sigurna jer sigurno i odgovorno od prvog trenutka jedini je prihvatljivi način. Upravo o važnosti ispravno pričvršćene sigurnosne sjedalice te koliko je značajno ispravno vezati dijete u njoj govorila je policijska službenica i naglasila da je to najsigurniji način za prvu ali i za sve druge vožnje djeteta u vozilima. Iako katkad prve vožnje u autosjedalicama iziskuju više vremena za pravilno postavljanje djeteta u sjedalicu nakon kraćeg vremena one postaju rutina i dijete kako raste poprima pravilan obrazac ponašanja odnosno smještaja i vezanja u sigurnosnu sjedalicu. I za roditelje i za djecu alternativa njihovoj sigurnosti ne postoji jer vi možete biti dobar i oprezan vozač, ali ne možete kontrolirati druge sudionike u prometu koji možda nisu tako oprezni istaknula je policijska službenica.     
 
Po prvi put je predavanje održano „uživo“, nakon godine dana predavanja putem Zoom platforme.
 
Na edukaciji je sudjelovalo 14 trudnica i 10 očeva koji su nakon predavanja i samostalno vezali dijete/lutku u sigurnosnu sjedalicu „jaje“.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica