U Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj održan okrugli stol na temu pilot projekta podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja

Slika /PU_BB/Okrugli stol/Pilot projekt.jpg

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska od 01. veljače sudjeluje u pilot projektu kojim se unaprjeđuje sustav podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

U petak, 13. siječnja, u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj predstavljen je pilot projekt koji će se provoditi na području četiriju policijskih uprava uključujući i našu policijsku upravu, a provedba projekta bi započela 01. veljače ove godine. Uz našu policijsku upravu ovaj pilot projekt provodit će se i u našim susjednim policijskim upravama i to Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj te je ovim projektom obuhvaćena i Policijska uprava ličko-senjska.

Na radnom sastanku su uz rukovoditelje naše policijske uprave bili i rukovoditelji Policijske uprave požeško-slavonske te Policijske uprave virovitičko-podravske. 

Pilot projekt predstavila je pomoćnica načelnika Uprave kriminalističke policije Sonja Raguž te voditeljica Odjela maloljetničke delikvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji u Ravnateljstvu policije, Anita Matijević. Tom prilikom istaknule su važnosti ovog pilot projekta i važnosti podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela.
 
U uvodnom djelu, prisutnima se obratio načelnik naše policijske uprave Jakob Bukvić koji je zahvalio svim sudionicima na dosadašnjoj suradnji i izrazio zadovoljstvo činjenicom kako je naša policijska uprava prepoznata kao jedan od nositelja ovog pilot projekta te pozvao rukovoditelje na suradnju te zaželio uspješno provođenje samog projekta.

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa i uprave i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima potpisali su Sporazum o suradnji u provedbi pilot projekta uspostave sustava referiranja/upućivanja žrtava na Udrugu za podršku žrtvama i svjedocima putem Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006.

Potpisivanjem tog sporazuma započeo je pilot projekt kojim se osigurava sustavnija podrška žrtvama kaznenih djela. Nakon prijave kaznenog djela policiji, ukoliko je žrtva suglasna, unutar 48 sati kontaktirat će je djelatnici Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006.

Provedbom ovog pilot projekta žrtvama kaznenih djela omogućit će se potrebna podrška i pomoć od samog trenutka prijave kaznenog djela policiji.

Pilot projekt kojim se unaprjeđuje sustav podrške žrtvama, provodit će se tijekom 2023. godine na području naše policijske uprave, a ukoliko se ovakav sustav pokaže opravdan i djelotvoran zaživjet će u daljnjem radu policije. Ovaj pilot projekt je započeo prošle godine u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj i Policijskoj upravi zagrebačkoj, VII. policijskoj postaji Zagreb, a sada se širi i na još četiri policijske uprave.
 
Više informacija o sustavu podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela možete pronaći na poveznici.

Pisane vijesti