U Donjem Daruvaru i Doljanima obilježena 31. godišnjica stradavanja hrvatskih policajaca i pripadnika Odreda narodne zaštite

  • Slika /PU_BB/Donji Drauvar/Donji Daruvar 2022/Donji Daruvar-naslovna.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas se s posebnim pijetetom prisjećamo trojice policajaca Tihomira Vrdoljaka, Eugena Lapčića i Srećka Manđinija koji su nas svojom žrtvom na to obavezali jer događaje iz tog vremena kada se stvarala sloboda ne trebamo i ne smijemo zaboraviti nikada

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Danas, 1. rujna 2022. godine, u Bjelovaru i Donjem Daruvaru obilježena je 31. godišnjica stradavanja hrvatskog redarstvenika Tihomira Vrdoljaka, pripadnika Policijske postaje Bjelovar. Tihomir Vrdoljak je prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu s bjelovarskog područja. U nazočnosti njegove majke Finke i rodbine, predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i Grada Bjelovara, na njegovom grobu na gradskom groblju „Borik“ u Bjelovaru položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće, da bi se potom počast odala i na mjestu njegovog stradavanja u Donjem Daruvaru.

Na spomen obilježje u Donjem Daruvaru pored majke i rodbine poginulog Tihomira, Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnika Bjelovarsko-bilogorske županije, gradova Bjelovara i Daruvara te udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vijenac su položili i zapalili svijeće načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić, zamjenik načelnika Hamdija Mašinović, načelnik Policijske postaje Daruvar Dalibor Čajsa sa suradnicima.

Tog 1. rujna 1991. godine, u popodnevnim satima, četničko-terorističke grupe krenule su u još jedan u nizu neuspješnih napada na Grad Daruvar i to upravo u Donjem Daruvaru gdje su naišli na odlučnu obranu hrvatskih snaga. Pored poginulog Tihomira, u tom žestokom okršaju teško je ranjeno i pet hrvatskih branitelja, njegovih suboraca, pripadnika policije i Odreda narodne zaštite.

Istog dana prije podne Tihomir je kao pripadnik skupnih snaga policije i Odreda narodne zaštite sudjelovao na drugoj strani Daruvara, u Doljanima, u akciji spašavanja zarobljenih branitelja koji su se, zbog okruženja, nedostatka streljiva i prijetnje agresora da će ubiti civile u mjestu, predali, a nakon čega su i zvjerski mučeni.

Nakon odavanja počasti Tihomiru Vrdoljaku ispred spomen obilježja na mjestu njegove pogibije, okupljeni su se uputili u Doljane gdje je obilježeno sjećanje na noć stradavanja branitelja i mještana, kada su smrtno stradali policajci Policijske postaje Daruvar: Eugen Lapčić i Srećko Manđini, te pripadnici Odreda narodne zaštite Željko Bublić, Vlado Plažanin i Tihomir Lneniček, dok je dvanaestero branitelja i civila ranjeno.

U mjesnoj kapelici u Doljanima je nakon komemoracije održana Sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske vitezove koji su za slobodu svoje domovine dali najviše, svoje živote. Svetu misu je predvodio policijski kapelan prečasni Damir Vrabec.

I nakon 31 godinu još uvijek je bolno sjećanje na hrvatske vitezove koji su svoje živote položili na oltar domovine, za slobodu, neovisnost i samostalnost Hrvatske.

Sjećanje na njihovu žrtvu koliko god je bolno ali je potrebno da bi se mladi naraštaji upoznali s istinom, te da se ne zaboravi i ne ponovi nikada.
 
Dragi Tihomire, Eugene i Srećko neka Vam je laka hrvatska gruda za koju ste se borili.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica