U akciji najviše utvrđeno prekršaja ne poštivanja prometnog znaka STOP

Slika /PU_BB/slike vijesti-novije/policija stop palica.jpg

U trosatnoj akciji utvrđen 31 prometni prekršaj  od kojih 23 u skladu s akcijom

Foto: ilustracija

Jučer, 19. prosinca, od 9 do 12 sati na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, provedena je preventivno-represivna akcija na prekršaje oduzimanja prednosti prolaska, ne postupanje po prometnom znaku izričite naredbe „obavezno zaustavljanje - STOP“, ugrožavajuće radnje u prometu i ne korištenja pokazivača smjera.

Policijski službenici su u ovoj trosatnoj akciji ukupno utvrdili 31 prometni prekršaj od čega je njih 23 bilo u skladu s akcijom.

Od toga izdvajamo: 
  • 18 prekršaja ne poštivanja prometnog znaka STOP,
  •  5  prekršaja ne korištenja pokazivača smjera, te
  •  8  ostalih prekršaja.

Za utvrđene prekršaje: 
  • izdana su 25 upozorenja,
  • 3 izvješća o počinjenom prekršaju,
  • naplaćene su 5 novčanih kazni.
Rezultati akcije, odnosno ove brojke puno ne znače ako sudionici u prometu nisu prepoznali značaj poštivanja ovih odredbi, zbog čega će policijski službenici i nadalje provoditi ovakve ciljane akcije.

Dobro je podsjetiti!

Radnja oduzimanja prednosti prolaska vozača sastoji se u tome da se nedovoljno ili olako procjeni brzina i smjer vožnje vozila koje ima prednost prolaska prometnicom, te u trenutku poduzimanja radnje uključenja vozilom u promet ili skretanja, vozač vozila kojemu se oduzima prednost prolaska mora poduzeti radnju izbjegavanja udara (kočenje, skretanje i sl.) da bi se izbjegla prometna nesreća.
 
Na raskrižju obilježenim znakom izričitih naredbi  „obavezno zaustavljanje“ ili kako ga vozači nazivaju „STOP“,  obveza vozača  je zaustavljanje prije ulaska u raskrižje i tek nakon toga obavljanje procijene elemenata propuštanja. Česta je i nedovoljna preglednost u prilaženju raskrižju. Vozač je obvezan po pravilu zaustavljanje obaviti neposredno pred oznakom ili postavljenim znakom, ali se tolerira i mjesto preglednosti kada to signalizacija ne zadovoljava. Kako se znak ili oznaka ne nalaze uvijek na liniji preglednosti, vozač i nakon zaustavljanja ponekad mora obaviti korekciju položaja vozila, da bi uočio sve potrebne elemente. Važno je naglasiti da se svaki vozač ponaosob, mora uvjeriti u situaciju prije ulaska sa sporedne ceste, a ne da se poistovjećuje s onim ispred. Zaustavljanje na ulazu u raskrižje nije zabranjeno, već neophodno dok se vozač ne uvjeri u sigurno uključivanje.
         
Svakodnevnim praćenjem stanja u prometu vidljivo je da sudionici čine razne prekršaje, a jedan dio prekršaja ima za posljedicu lakše ili teže prometne nesreće. Jedan od takvih prekršaja je i ne davanje pokazivača smjera. Samo ne davanje pokazivača smjera pojedinog sudionika, može ugroziti ili u zabludu dovesti druge sudionike koji se kreću iza takvog sudionika ili mu dolaze iz suprotnog ili bočnih smjerova. Predmetni prekršaj učestalo se radi u prometu, što iritira druge sudionike u prometu i može, kako smo naveli dovesti i do težih prometnih nesreća.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila