Tri osobe prijavljene USKOK-u zbog kaznenih djela protiv službene dužnosti

Slika /PU_BB/Policija-ilustracije/policija2.jpg

Sve tri osumnjičene osobe predane su pritvorskom nadzorniku

Foto: ilustracija

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Služba Zagreb, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom te 45-godišnjakinjom i 44-godišnjakinjom, svo troje hrvatski državljani, zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanje i davanje mita.

Sumnja se kako je u razdoblju od 28. prosinca 2015. do 4. ožujka 2023. godine, 45-godišnja zaposlenica Financijske agencije, na poticaj i traženje 45-godišnjaka, za njegove potrebe, dostavljala mu podatke pravnih i fizičkih osoba koji su joj dostupni u okviru njenog radnog mjesta. Uz to je za potrebe i u interesu tih osoba poduzimala potrebne pravne radnje sukladno svom stručnom znanju i na temelju podataka dostupnih joj u okviru njenog radnog mjesta za što je primala novčana sredstva i određene usluge od 45-godišnjaka.
 
Osim toga, sumnja se da je 44-godišnjakinja, tadašnja zaposlenica Porezne uprave, u dogovoru s 45-godišnjakom u razdoblju od 13. prosinca 2006. godine do 11. veljače 2016. godine, postupala u predmetu naplate duga i poreza 45-godišnjaku bliske osobe, u kojem je nepoduzimanjem dužnih radnji u pogledu naplate duga postupala u korist te osobe uslijed čega je porezni dug otpisan zbog nastupa apsolutne zastare.
 
Nadalje se sumnja da se 45-godišnjak dogovorio s 44-godišnjakinjom da mu u razdoblju od 19. listopada 2015. godine do 7. studenoga 2016. godine dostavlja podatke kojima raspolaže Porezna uprava o poreznim obveznicima od interesa 45-godišnjaka i s njime povezanih osoba što je 44-godišnjakinja na poticaj i činila.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 45-godišnjakinja i 44-godišnjakinja su predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok se 45-godišnjak od ranije nalazi u istražnom zatvoru. Protiv njih je podnesena je kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon