Svečano, dostojanstveno i nadasve ponosno obilježen Dan državnosti

  • Slika /PU_BB/Obilježavanja/Dan državnosti 2023/Gradski park1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

I danas na proslavi Dana državnosti važno je prisjetit se onih zbog kojih mi živimo u slobodnoj, suverenoj i samostalnoj domovini, našoj prelijepoj Republici Hrvatskoj

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Naša domovina, Republika Hrvatska 30. svibnja slavi Dan državnosti u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora prije točno 33 godina, ali i na povijesnu ulogu Hrvatskog sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Riječ je o prazniku koji se obilježavao pretposljednjeg dana svibnja od 1990. do 2001. godine, kada je zamijenjen datumom 25. lipnja 1991godine, a kada je Hrvatski sabor donio ustavnu odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj  u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.

Na spomendan državnosti i njenog značaja za našu domovinu te žrtve koje su platile najvišu cijenu braneći ju svojim životima, njima u čast je jutros ispred spomen obilježja u središnjem gradskom parku u Bjelovaru položen lovorov vijenac. Uz obitelji poginulih branitelja, župana, gradonačelnika Grada Bjelovara i brojnih predstavnika braniteljskih udruga, svim braniteljima s područja naše županije, a posebno hrvatskim redarstvenicima počast su odali zamjenik načelnika naše policijske uprave Hamdija Mašinović i voditelj Službe za javni red i sigurnost Dražen Prapotnik.

Potom su delegacije položile vijenac i zapalile lampaše kod centralnog križa na gradskom groblju "Borik" i ispred spomen obilježja na spomen području "Barutana".  

I danas na proslavi Dana državnosti važno je prisjetit se onih zbog kojih mi živimo u slobodnoj, suverenoj i samostalnoj domovini, našoj prelijepoj Republici Hrvatskoj.

Dragi branitelji i suborci iz vremena kada se branila sloboda hvala vam za vašu žrtvu, a posebno hvala našim poginulim policijskim službenicima koji su svoje živote utkali u temelje naše slobode. Hvala vam za svaki dan, mjesec, godinu koje ste proveli daleko od svojih najmilijih, za svaku bol, ranu, krv i znoj, za sve ono što ste utkali u temelje slobodne nam Hrvatske. Hvala svima vama koji ste bili pripadnici hrvatske policije kad je trebalo, vječna slava i hvala onima koji nisu dočekali slobodu. Budite ponosni za sve što ste učinili za svoje obitelji, djecu, za svoj narod i svoju Hrvatsku.  

 

Stranica