Spomen dan početka Domovinskog rata u Daruvaru i Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara

  • Slika /PU_BB/Daruvar 19.8.2016/33 obljetnica/naslovna Daruvar - 19.08..jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

I danas, nakon 33 godine prisjećamo se hrvatskih policajaca Petrovečki Marijana, Petrovicki Darka i Rambousek Damira koji su te noći nasilno odvedeni, a njihova sudbina i danas je nepoznata

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Danas, 19. kolovoza obilježena je 33. godišnjica sjećanja na noć 18./19. kolovoza 1991. godine kada su malobrojni pripadnici Policijske postaje Daruvar obranili policijsku postaju od napada pobunjenih Srba, kao i samo središte grada Daruvara te sjećanja na hrvatske policajce Petrovečki Marijana, Petrovicki Darka i Rambousek Damira koji su te noći nasilno odvedeni, a njihova sudbina i danas je nepoznata. Taj dan se također obilježava kao dan kada su prvi dragovoljci pristupili pričuvnom sastavu Policijske postaje Daruvar. 

Odlukom ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske 19. kolovoza je "Spomen dan Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske", dok je statutom Grada Daruvara, ovaj dan, proglašen Danom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara. U prigodi je istaknuti da je odlukom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, Kolinde Grabar Kitarović, Policijska postaja Daruvar odlikovana odličjem Red Nikole Šubića Zrinskog za "junački čin u Domovinskom ratu".   

Obilježavanju ovog događaja u organizaciji Grada Daruvara započelo je simbolično okupljanjem u dvorištu Policijske postaje Daruvar gdje je sve i započelo. Potom su izaslanstva zapalila svijeće kod spomen obilježja poginulim i nestalim policijskim službenicima ispred policijske postaje. Kolona sjećanja je ponosno prošla ulicama Daruvara, a središnja komemoracija održana je kod Spomenika braniteljima Daruvara u gradskom parku. 

Ovom svečanom obilježavanju pored obitelji poginulih i nestalih policajaca, nazočili su izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova - načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske  i ratni zapovjednik ATJ Lučko Jakob Bukvić sa suradnicima, izaslanica premijera Vlade RH zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić, gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček, izaslanstvo Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, članice daruvarskog Bedema ljubavi, hrvatski branitelji, dragovoljci Domovinskog rata, pripadnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici gradskih ustanova i društvava te mnogi okupljeni građani Daruvara.
 
Nakon prigodnih obraćanja predsjednika Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara '91 Ive Gjaića, dragovoljca i umirovljenog policijskog službenika Damira Šepla prisutnima se obratila i zamjenica župana Marija Jungić. 

Na kraju komemoracije održan je kraći vjerski obred.
 
U Domovinskom ratu je poginuo 767 policajac, od toga je 38 iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske. Nažalost, 21 policijskih službenika se još uvijek vode kao nestali, a od toga petero ih je iz naše policijske uprave.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica