ROADPOL tjedan

Slika /PU_BB/Promet/Leđa_palica.jpg

Od 7. do 13. listopada provodi se akcija usmjerena na distrakcije u prometu  

Foto: ilustracija

Policijski službenici će u skladu s planom akcija ROADPOL-a u 2024. godini od 7. do 13. listopada na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provoditi akciju usmjerenu na distrakcije u prometu.
 
Pojam distrakcije u prometu znači odvlačenje pozornosti na neki događaj, osobu, objekt ili uređaj. Distrakcija se ne odnosi samo na vozače motornih vozila već i na vozače bicikala i pješake. Distrakcija pridonosi događanju konfliktnih situacija u prometu odnosno događanju prometnih nesreća i stradavanju osoba u njima.
Distrakciju sudionika u prometu možemo podijeliti na fizičku (jedna ili obje ruke miču se s upravljača vozila), vizualnu (skretanje pogleda sa ceste) i kognitivnu (ne razmišlja se o sudjelovanju u prometu).
Korištenje mobitela predstavlja jednu od najopasnijih distrakcija jer u sebi objedinjava i fizičku i vizualnu i kognitivnu distrakciju. Kad mobitel zazvoni, osoba poseže rukom za mobitelom, skreće pogled na mobitel da bi vidjela gdje je i tko zove ili šalje poruku,  rukom bira telefonski broj ili piše poruku, te se koncentrira na razgovor i sadržaj poruke, pri čemu ne gleda prometnicu, ne drži obje ruke na upravljaču ukoliko je riječ o vozaču i na razmišlja o prometnoj situaciji i načinu sudjelovanja u prometu.
Iako Zakon o sigurnosti prometa na cestama dozvoljava vozačima bicikala i svih vrsta motornih vozila da za vrijeme vožnje upotrebljavaju mobitel pomoću naprave koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku, svim vozačima savjetujemo da tijekom upravljanja vozilom isključe svoje mobitele odnosno da se, ukoliko ih moraju koristiti, na prikladnom mjestu isključe iz prometa i obave razgovor ili razmijene poruke.
 

Najave | Promet i vozila