Rezultati županijske akcije na korištenja sigurnosnih pojaseva i pravilno korištenje dječjih autosjedalica, te provedba preventivnog besplatnog pregleda autosjedalica u Garešnici

  • Slika /PU_BB/Promet/Autosjedalica-letak2.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Sukladno aktivnostima mreže prometnih policija ROADPOL-a, na području zemalja Europe od 9. do 15. ožujka 2020. godine provode se ciljane akcije vezane za sigurnost prometa na cestama, odnosno nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalica.
 
U tom pogledu Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska je u koordinaciji s policijskim službenicima Policijske uprave virovitičko-podravske jučer, 10. ožujka od 09 do 13 sati provela pojačani nadzor poštivanja prometnih propisa od strane svih sudionika u prometu na području naše i Virovitičko-podravske županije.
 
Nadzor koji je naročito bio usmjeren na korištenja sigurnosnih pojaseva i pravilno korištenje dječjih autosjedalica, rezultirao je sankcioniranjem 29 prekršaja od kojih je 28 prekršaja utvrđeno nekorištenja sigurnosnog pojasa i jedan prekršaj nepropisnog prijevoza djece. Za ove prekršaje zakonom je propisana novčana kazna od 1000 kuna.
 
Budući da Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska ostvaruje odličnu suradnju s Udrugom Roditelji u akciji – Roda, jučer, 10. ožujka u vremenu od 14.30-15.30 sati na parkiralištu Dječjeg vrtića Maslačak, u Garešnici, u Ulici Petra Svačića, provedena je preventivna akcija kontrole dječjih autosjedalica i savjetovanje roditelja o pravilnom prijevozu djece u vozilima. Od 22 kontroliranih vozila i 23 djece koji su se prevozili u sigurnosnim sjedalicama samo troje djece je bilo pravilno vezano u sjedalici. Neki od razloga nepravilnog vezanja djece u autosjedalicama su bili: djeca vezana preko zimskih jakni, savijeni sigurnosni pojas autosjedalica i automobila,  autosjedalica nije dovoljno čvrsto fiksirana pojasom automobila, dijete je premalo za sigurnosno postolje (booster) ili je preraslo autosjedalicu u kojoj se prevozilo i drugi razlozi.
 
Ove aktivnosti policijskih službenika i članova udruge Roda preventivnog su karaktera i za cilj imaju edukaciju roditelja o pravilnom korištenju sigurnosne sjedalice i pravilnom smještaju djece u njima, a samim tim i smanjenje mogućih posljedica stradavanja djece u prometnim nesrećama.
 
Zahvaljujemo se roditeljima, bakama, djedovima i djeci, te dječjem vrtiću „Maslačak“ koji su podržali ove aktivnosti te se odazvali ovom preventivnom besplatnom pregledu autosjedalica te poslušali savjete policijskih službenika i Udruga Roda.
 

Pisane vijesti | Promet i vozila