Rezultati ROADPOL-ovog Speed Marathona

Slika /PU_BB/Promet/ROADPOL/2022/FACEBOOK POST Speed Marathon 24 March c-01.jpg

Tijekom akcije sankcionirano je ukupno 114 prekršaja, od kojih 30 prekršaja koje su utvrdili policijski službenici, a 84 uređaji

Foto: ilustracija

Jučer, 24. ožujka, od 00.00 do 24.00 sata, na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provedena je 24-satna akcija nadzora brzine ROADPOL-ov Speed Marathon.
 
Tijekom akcije sankcionirano je ukupno 114 prekršaja vezanih uz brzinu kretanja vozila od kojih su 30 utvrdili policijski službenici dok je njih 84 utvrđeno uz pomoć tehničkih uređaja. Kontrolirano je 149 vozila na 51 lokaciji od kojih je njih 26 predložili građani. Akciju je provodilo 29 policijskih službenika ove policijske uprave.    
 
Najveća izmjerena brzina kretanja zabilježena je u Velikom Vukovju  i ona je iznosila 107 km/h, iako je u spomenutoj dionici brzina kretanja vozila ograničena na 50 kilometara na sat.

Akcija je bila najavljena na nacionalnoj razini te u lokalnim medijima, a medijima i građanima omogućeno je sudjelovanje i praćenje nadzora brzine u vrijeme njegovog provođenja.
Temeljem prikupljenih informacija možemo zaključiti da su građani pozitivno doživjeli ovu akciju te da sudjelovanje građana u ovakvim i sličnim akcijama doprinosi povećanju sigurnosti cestovnog prometa u našoj zemlji.

Tijekom provođenja pojačanog nadzora zabilježeno je pet prometnih nesreća od kojih njih tri s materijalnom štetom. I dvije prometne nesreće u kojima su svije osobe lakše ozlijeđene.

Ovom prilikom zahvaljujemo građanima, koji su se odazvali pozivu Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i predložili lokacije za koje su smatrali da bi bile pogodne, a samim time učinkovite u smislu kontrole prometnih prekršaja s ciljem njegovanja prometne kulture.

Podsjećamo!

Uzrok najvećeg broja prometnih nesreća s poginulim i  teže ozlijeđenim osobama u razdoblju od 2010. do 2019. godine je brzina, koja je bila uzročnik u ukupno 39% prometnih nesreća s poginulim i teško ozlijeđenim osobama u našoj Republici Hrvatskoj, dok je u 17% brzina bila isključiva okolnost .

Možemo zaključiti da je uzrok gotovo svake treće prometne nesreće brzina, zato nam je brzina jedna od one četiri glavne ubojice u prometu.

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).
Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.
Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.

Pisane vijesti | Promet i vozila