Rezultati preventivno-represivne akcije na prometne prekršaje biciklista i najava pojačanih aktivnosti policije tijekom predstojećeg vikenda

Slika /PU_BB/Promet/Prometna policija - kontrola.jpg

U cilju zaustavljanja negativnog trenda po broju prometnih nesreća i njihovih posljedica Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska poduzima niz preventivno-represivnih aktivnosti

Foto: ilustracija

U srijedu, 03. kolovoza od 21 do 23 sata na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provedena je preventivno-represivna akcija koja je bila usmjerena u prvom redu na nadzor biciklista, ali i na druge prekršaje, uzročnike prometnih nesreća.
 
U akciji je utvrđeno i sankcionirano 10 prometni prekršaj od kojih njih 9 je bilo u skladu s akcijom. Za njih osam je utvrđeno da se u slučaju smanjene vidljivosti odnosno noću biciklisti nisu kretali kolnikom označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom dok je jedan prekršaja utvrđena jer vozač bicikla nije upravljao biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost i ne ometaju drugi sudionici u prometu.

Za sve prekršaje su izdana upozorenja i pritom su podijeljena osam prsluka.

Vozači bicikala su jedna od najranjivijih kategorija sudionika u prometu na cestama jer su njihova stradavanja uglavnom obilježena teškim tjelesnim ozljeđivanjem ili smrtnim ishodom.

Slijedom navedenog policija će u narednom razdoblju provoditi ovakve ciljane akcije kako bi se svim sudionicima u prometu ukazalo na nužnosti poštivanja i ovih propisa.
 
U cilju zaustavljanja negativnog trenda, Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska poduzimaju aktivnosti u koje je uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaji, odnosno oprema koja se koristi za nadzor i kontrolu prometa. Aktivnosti se provode ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi. Upravo zbog toga, policija provodi ove aktivnosti učestalo posebice u dane vikenda.

Tako će od sutra 05. do nedjelje 07. kolovoza, na području naše policijske uprave ali i cijele Republike Hrvatske, policija poduzimati pojačane aktivnosti u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Ovom prilikom sve sudionike u prometu, a posebice vozače, upozoravamo da se pridržavaju prometnih propisa odnosno da:
  • vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
  • brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti,
  • poštuju ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koriste mobitel tijekom vožnje,
  • koriste sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • se pobrinu za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavaju se sa smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodaju uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koriste svjetliju odjeću i bude označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budu propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa apeliramo na  mlade vozače i vozače mopeda, motocikala i bicikliste.

Najave | Promet i vozila