Rezultati pojačanog nadzora prometa za vikend od 22. do 24. ožujka

Slika /PU_BB/Promet/B1poster-B-fc163bd199.jpg

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama

Foto: ilustracija
Policijski službenici ove PU su nastavili s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela.
U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.
Policija ove PU je proteklog vikenda od 22. do 24. ožujka 2019. godine utvrdila 340 prekršaja od čega izdvajamo:
- 11 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,60 g/kg izmjerena kod 33-godišnjeg vozača skutera u Trnovitičkom Popovcu,
- 230 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u Bjelovaru i ona je iznosila 197 km/h na dionici kolnika na kojemu je ograničenje 80 km/h,
- 22 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 18 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom te
- 59 ostalih prekršaja.
Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je da počinili vozači starosti od 31 do 40 godina (5 takva prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg.
U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene četiri osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivist“. Protiv trojice je proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalne kazne.
U navedenom razdoblju, na prometnicama naše Policijske uprave dogodile su se osam prometnih nesreća od kojih je jedna s nastradalom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđene. Stoga se nastavlja poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu.
Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 
Savjeti sudionicima u prometu:
  • obzirom na zimsko računanje vremena, i tijekom dana vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima,
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisan Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
Na području Republike Hrvatske, tijekom narednih dana očekuju se  promjenjivi vremenski uvjeti s niskim jutarnjim temperaturama i mogućnošću padalina (kiša, snijeg), a za sudjelovanje vozilom u takvim uvjetima na cesti, potrebno je poštivati i pojedine zakonske odredbe.
 

Stranica