Rezultati pojačanog nadzora prometa za vikend (15. – 17. ožujka 2019.)

Slika /PU_BB/slike vijesti/palica01.jpg

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama

Foto: ilustracija
Policijski službenici ove PU su nastavili s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela.
U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.
Policija ove PU je proteklog vikenda od 15. - 17. ožujka 2019. godine utvrdila 237 prekršaja od čega izdvajamo:
- 9 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 1,60 g/kg izmjerena kod 48-godišnjeg vozača traktora u Gornjem Dragancu,
- 127 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u Bjelovaru i ona je iznosila 117 km/h na dionici kolnika na kojemu je ograničenje 50 km/h,
- 50 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 20 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.
Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je da počinili vozači starosti od 31 do 50 godina (6 takva prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg.
U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene dvije osobe koja je bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivist“ koji su upravljali vozilima pod utjecajem alkohola. Protiv jednog je proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalne kazne.
U navedenom razdoblju, na prometnicama naše Policijske uprave dogodile su se tri prometne nesreće od kojih su dvije s nastradalim osobama. U jednoj nesreći jedna osoba je teško, a tri lakše ozlijeđene. Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.
Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 
Savjeti sudionicima u prometu:
 • obzirom na zimsko računanje vremena, i tijekom dana vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima,
 • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
 • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisan Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
 • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
Na području Republike Hrvatske, tijekom narednih dana očekuju se  promjenjivi vremenski uvjeti s niskim jutarnjim temperaturama i mogućnošću padalina (kiša, snijeg), a za sudjelovanje vozilom u takvim uvjetima na cesti, potrebno je poštivati i pojedine zakonske odredbe, koje možete provjeriti na poveznici https://www.mup.hr/novosti/6284/zimski-uvjeti-na-cesti-savjeti-vozacima.
 

Stranica