Rezultati pojačanog nadzora prometa za vikend 14. do 16. lipnja

Slika /PU_BB/slike vijesti/alkotest02.jpg

Tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život

Foto: ilustracija
Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama. Stoga su ove aktivnosti posebno usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.
Policijski službenici ove PU su nastavili s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela.
U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.
Policija ove PU je proteklog vikenda od 14. - 16. lipnja 2019. godine utvrdila 113 prekršaja od čega izdvajamo:
- 6 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,90 g/kg izmjerena kod 43-godišnjeg vozača osobnog automobila u Ivanskoj
- 34 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina iznosila je 87 km/h na dionici kolnika na kojemu je ograničenje 50 km/h,
- 23 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 15 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom, te
- 35 ostalih prekršaja.
U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečena jedna osoba koja je bila ponavljač teških prekršaja u prometu tzv. „recidivist“, a koja je upravljala vozilom za vrijeme dok mu je vozačka dozvola istekla i za vrijeme zabrane upravljanja vozilima „B“ kategorije. Protiv te osobe je proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalne kazne.
U navedenom razdoblju, na prometnicama naše Policijske uprave dogodilo se šest prometnih nesreća od kojih su dvije s nastradalim osobama. U te dvije nesreće dvije osobe su lakše ozlijeđene. Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.
Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 
Savjeti sudionicima u prometu
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisan Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.


Vijesti u brojkama | Statistike | Promet i vozila