Pronalazak neeksplodiranih eksplozivnih sredstava i dragovoljna predaja

Slika /PU_BB/slike vijesti/bomba01.jpg

Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192

Foto: ilustracija
U ponedjeljak, 17. lipnja, dojavio je jedan građanin da se ispod mosta na rijeci Česmi u Siščanima nalazi ručna bomba (fitiljaće) koja viri iz mulja. Na mjesto pronalaska je izašao policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu koji je izuzeo jednu ručnu bombu tzv. fitiljaču zaostalu iz Domovinskog rata koje će do uništavanja biti pohranjene u skladište ubojne opreme ove PU.
Istog dana je jedna osoba s daruvarskog područja policiji dragovoljno predala 10 komada streljiva kalibra 5,45 mm, a koje će također biti pohranjeno u skladište ubojne opreme do uništenja. Budući da se radi o dragovoljnoj predaji ova osoba neće snositi nikakve zakonske sankcije.

Dobro je podsjetiti:
Podsjećamo građane da je u tijeku provođenje akcije Manje oružja - manje tragedija, odnosno prema Zakonu o oružju oružje se može predati uvijek i protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati ni kazneni niti prekršajni postupak, ukoliko oružje prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije početka primjene svih zakonskih policijskih ovlasti.
Pozivamo i apeliramo na sve one, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju.
Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.
 

Stranica