Rezultati pojačanog nadzora prekršaja nedozvoljene brzine kretanja vozila

Slika /PU_BB/Promet/Prometnjaci1.jpg

Brzina neprimjerena uvjetima i nepropisna brzina su u prvih sedam mjeseci ove godine drugi najčešći uzrok prometnih nesreća na prometnicama Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su jučer, 8. rujna od 10 do 18 sati proveli najavljeni pojačani nadzor prekršaja nedozvoljene brzine kretanja vozila na području policijske uprave.
 
U pojačanom nadzoru utvrdili su ukupno 91 prometni prekršaj, a budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na sankcioniranje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja utvrđeno je 86 takvih prekršaja. U naseljima je utvrđeno:
 
  • 44 prekršaja u prekoračenju 10-20 km/h iznad dozvoljene brzine kretanja,
  • 23 prekršaja u rasponu od 20-30 km/h te
  • 19 prekršaja 30-50 km/h.

Izvan naselja nije utvrđen niti jedan prekršaj.

Mjesto najveće izmjerene brzine bilo je u Velikoj Dapčevici i ona je iznosila 118 km/h na dionici ceste na kojoj je ograničenje 60 km/h.

Suradnja s medijima, objavljivanje i praćenje tijeka akcije ključni su za podizanje svijesti građana o njihovom doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa, odnosno smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Broj prometnih nesreća
 
U prvih sedam mjeseci ove godine evidentirane su 393 prometne nesreće, što je povećanje za +9% u odnosu na isti period prošle 2021. godine kada ih je evidentirano 361. Tri prometne nesreće bile su s poginulom osobom.
Evidentirano je 133 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je povećanje za +5% u odnosu na prošlu godinu, kada ih je evidentirano 127.
Evidentirano je 257 prometnih nesreća s materijalnom štetom, što je povećanje za +12% u odnosu na isti period 2021. godine kada ih je evidentirano 230.
 
Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su ostale greške vozača 65, brzina 64 (brzina neprimjerena uvjetima 51 i nepropisna brzina 13) i nepoštivanje prednosti prolaska 57.   

Prekršaji nepropisne brzine
 
U prvih sedam mjeseci ove godine na području naše policijske uprave evidentirano je 6 040 prekršaja nepropisne brzine, dok je ukupno evidentirano 12 350 prekršaja čime udio prekršaja nepropisne brzine u ukupnom broju prometnih prekršaja iznosi 49%.
 
Dobro je podsjetiti

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.

Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.
 

Vijesti u brojkama | Promet i vozila