Rezultati pojačanog nadzora poštivanja prometnih propisa tijekom vikenda

Slika /PU_BB/Promet/stop policija.jpg

Tijekom proteklog vikenda utvrđen i sankcioniran rekordan broj prometnih prekršaja

Foto: ilustracija

Policijski službenici ove PU su i u veljači 2021. godini nastavili s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.

U petak, 05. veljače, policijski službenici su u sklopu ovih pojačanih aktivnosti proveli i preventivno-represivnu akciju u prometu na području cijele Bjelovarsko-bilogorske županije. Budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na sankcioniranje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja tijekom poslijepodneva su utvrđena 198 takva prekršaja.
124 prekršaja je bilo 10-20 km/h iznad dozvoljene brzine kretanja u naselju, 51 prekršaja u rasponu od 20-30 km/h i 22 prekršaja u prekoračenju dopuštene brzine kretanja u rasponu od 30-50 km/h i jedan prekršaj u prekoračenju dopuštene brzine kretanja u rasponu od 30-50 km/h izvan naselja.
Mjesto one najveće izmjerene brzine je bila u Bjelovaru, na sjevernoj obilaznici i ona je iznosila 129 km/h na dionici kolnika na kojemu je ograničenje 80 km/h, a ona je utvrđena kod 40-godišnjeg vozača osobnog automobila.

Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina.
 
Od ostalih prekršaja izuzev akcije u petak utvrđena su još:
 
- 8 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, od kojih je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,78 g/kg izmjerena kod 39-godišnjeg bicikliste u Daruvaru,
- 3 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u Kapelici i ona je iznosila 105 km/h na dionici kolnika na kojemu je ograničenje 50 km/h,
- 25 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 17 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom, te
- 38 ostalih prekršaja.
 
U navedenom razdoblju, na prometnicama naše Policijske uprave dogodilo se sedam prometnih nesreća od kojih je u jednoj prometnoj nesreći jedan vozač zadobio teške tjelesne ozljede, a u jednoj prometnoj nesreći jedna osoba je lakše ozlijeđena.

Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.
 
Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila