Rezultati pojačanog nadzora poštivanja prometnih propisa provedenog u dane vikenda od 17. do 19. prosinca 2021. godine

Slika /PU_BB/Promet/Policija - stop.jpg

Policijski službenici su proteklog vikenda ukupno utvrdili 140 prometnih prekršaja, a dogodilo se 12 prometnih nesreća

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su tijekom ovog vikenda od 17. do 19. prosinca nastavili s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“. 
 
Uz navedeno, dodatno su u petak 17. prosinca od 9 do 12 sati na području naše policijske uprave proveli pojačani nadzor prekršaja korištenja mobitela u vožnji te nekorištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima. U toj akciji ukupno je utvrđeno 49 prekršaja, od čega je njih 37 bilo u skladu s akcijom. Kontrolirano je 86 vozila te je utvrđeno 34 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i tri prekršaja korištenja mobitela u vožnji.

Policijski su službenici proteklog vikenda ukupno utvrdili 140 prometnih prekršaja od čega izdvajamo:
                                           
10 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, od kojih je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 1.98 g/kg, izmjerena kod 45-godišnjeg vozača osobnog automobila u Bjelovaru,
18 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najviša utvrđena nepropisna brzina izmjerena je u Žabjaku i ona je iznosila 119 km/h, a na toj dionici kolnika ograničenje je 70 km/h,
57 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
4 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom te
- 51 ostali prekršaj.
 
U navedenom razdoblju na prometnicama naše policijske uprave dogodilo se 12 prometnih nesreća. Od toga osam s materijalnom štetom, od čega njih četiri na bjelovarskom, tri na daruvarskom i jedna na čazmanskom području.  Četiri prometne nesreće bile su s ozlijeđenim osobama, od čega su se dvije dogodile na bjelovarskom, jedna na čazmanskom i jedna na grubišnopoljskom području.
 
S ciljem daljnjeg smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Savjeti sudionicima u prometu:
 
 • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
 • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
 • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
 • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
 • od 1. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.
 • od 15. studenog 2021. do 15. travnja 2022. godine, na većini autocesta i državnih cesta čije se dionice nalaze u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske, obaveza je korištenja zimske opreme na vozilima. 

Popis prometnica naveden je u Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj  („NN“ br. 121/20.).
 
Preporuka je da se i na ostalim cestama u navedenom razdoblju koriste zimske gume na vozilima, dok je obaveza njihovog korištenja na cestama koje nisu obuhvaćene navedenom Odlukom, propisana kada su na kolniku zimski uvjeti.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila