23-godišnjak podnio kaznenu prijavu zbog kaznenog djela "Računalna prijevara"

Slika /PU_BB/slike vijesti/tipkovnica i miš.png
Foto: ilustracija

U subotu 18. prosinca, 23-godišnjak je policiji podnio kaznenu prijavu u kojoj je naveo da je u petak 17. prosinca u večernjim satima primio telefonski poziv na svoj mobilni telefon na koji se odmah nije uspio javiti. Zatim je nazvao broj koji ga je zvao te mu se javila muška osoba i predstavila mu se da je teleoperater jednog telekomunikacijskog poduzeća. U razgovoru, muška osoba mu je rekla da je u tijeku  postupak povećanje brzine i signala internetske veze te je od njega zatražio aktivacijski kod računa, kako bi mogao propustiti veću brzinu internetske veze.
 
23-godišnjak je  toj osobi rekao svoj aktivacijski kod, misleći da stvarno razgovara s teleoperaterom. Nakon toga, 23-godišnjak je nazvao svojeg teleoperatera koji mu je rekao da oni na takav način ne otklanjaju prijave kvarova te mu je provjerio račun mobilne usluge i utvrdio da je netko kupio s njegovog računa dva bona u iznosu od nekoliko stotina kuna. Potom je 23-godišnjak shvatio da je prevaren.

U svezi navedenog događaja slijedi daljnje kriminalističko istraživanje.

Internet prijevare
 
Internet je postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti.  

Najučinkovitija obrana od ove vrste prijevara je obrazovanje potencijalnih žrtava – a to može biti svatko od nas na internetu. 

Stoga proučite informacije o sedam najčešće korištenih financijskih online prijevara i kako ih izbjeći:
  • CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.
  • Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun. 
  • Krađe identiteta
  • Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.
  • Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.
  • Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.
  • Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.


Stranica