Rezultati pojačanog nadzora poštivanja prometnih propisa provedene u dane vikenda od 29. do 31. svibnja 2020. godine

Slika /PU_BB/Promet/stop policija.jpg

Budući da je i nadalje velik broj prometnih prekršaja utvrđen tijekom pojačanih aktivnosti vikendom poduzimanje mjera se nastavlja

Foto: ilustracija

Policijski službenici ove PU su i tijekom posljednjeg vikenda u svibnju 2020. godini nastavili s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.
Tako su policijski službenici ove PU proteklog vikenda utvrdili ukupno 149 prekršaja od čega izdvajamo:
 
- čak 20 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, od kojih je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,16 g/kg izmjerena kod 32-godišnjeg vozača osobnog automobila u Prespi,
- 90 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u Bjelovaru i ona je iznosila 121 km/h, a na toj dionici kolnika ograničenje je 70 km/h,
- 7 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom, te
- 18 ostalih prekršaja.
 
Uz kontinuirane vikend kontrole, policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su u noći s petka na subotu, 29./30. svibnja proveli i županijsku akciju u vremenu od 20.00 do 06.00 sati na području naše županije. Ova akcija je prvenstveno bila usmjerena na prekršaje alkoholiziranosti i drogiranosti vozača. Od 97 kontroliranih vozila i vozača, 61 vozač je bio podvrgnut ispitivanju alkoholiziranosti od kojih je njih 12 bilo pod utjecajem alkohola većim od dozvoljenog.
U ovoj akciji najveća izmjerena koncentracija alkohola u organizmu od 1,94 g/kg izmjerena je kod 21-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u Ivanskoj.
 
U navedenom razdoblju, na prometnicama naše Policijske uprave dogodile su se četiri prometne nesreće. U tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama čak šest osoba je lakše ozlijeđena, a jedna osoba je teško ozlijeđena. 
Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.
 
Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila