Rezultati pojačanog nadzora brzine kretanja vozila

Slika /PU_BB/Promet/Brzina3.jpg

Brzina neprimjerena uvjetima i nepropisna brzina su u 2021.godini bili najčešći uzrok prometnih nesreća na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su tijekom jučerašnjeg dana 20. siječnja u vremenu od 12 do 20 sati proveli najavljenu preventivno-represivnu akciju u prometu na području Policijske uprave bjelovarsko - bilogorske.

Tom prilikom, policijski su službenici utvrdili ukupno 77 prometnih prekršaja, a budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na sankcioniranje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja utvrđen je 61 takav prekršaj. U naseljima je utvrđeno devet prekršaja u prekoračenju 10-20 km/h iznad dozvoljene brzine kretanja, 19 prekršaja u rasponu od 20-30 km/h te 32 prekršaja 30-50 km/h. Izvan naselja utvrđen je jedan prekršaj i on je bio iznad 50 km/h.

Mjesto najveće izmjerene brzine bilo je u Bjelovaru na Sjevernoj obilaznici i ona je iznosila 136 km/h na dionici ceste na kojemu je ograničenje 80 km/h.

Suradnja s medijima, objavljivanje i praćenje tijeka akcije ključni su za podizanje svijesti građana o njihovom doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa, odnosno smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Broj prometnih nesreća
 
Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u 2021.godini evidentirano je 663 prometnih nesreća, što je povećanje za 23,9 % u odnosu na 2020. godinu kada ih se dogodili 535.

U 2021.godini evidentirano je devet prometnih nesreća s poginulim osobama što je smanjenje od 10% u odnosu na 2020. godinu, kada je evidentirano 10 prometnih nesreća. U odnosu na 2020. godinu evidentirano je 222 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama što je povećanje za 6% te su evidentirane 432 prometne nesreće s materijalnom štetom što predstavlja povećanje od 37 % u odnosu na 2020.godinu.
 
Okolnosti koje su prethodile prometnoj nesreći
 
U 2021. godini najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su ostale greške vozača (124), nepoštivanje prednosti prolaska (109) te brzina neprimjerena uvjetima (99).
 
Brzina kao uzrok prometnih nesreća
 
U 2021. godini evidentirano je 134 prometnih nesreća kojima je uzrok brzina (nepropisna brzina i brzina neprimjerena uvjetima) što je povećanje za 22% u odnosu na 2020.g. kada ih se dogodilo 110.
 
Prekršaji nepropisne brzine
 
U 2021.godini na području naše policijske uprave evidentirano je 11 373 prekršaja nepropisne brzine, dok je ukupno evidentirano 22 009 prekršaja čime udio prekršaja nepropisne brzine u ukupnom broju prekršaja iznosi 52%.
 
Dobro je podsjetiti

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.

Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila