Računalna prijevara

Slika /PU_BB/slike vijesti-novije/euri.jpg

Prevaranti obećavaju povrat novca iz prijevara ulaganjem u kriptovalute   

Foto: ilustracija

Jučer, 10. siječnja, 74. godišnjakinja iz Bjelovara je prijavila da ju je telefonom kontaktirao muškarac koji je rekao da radi na povratu novca građanima oštećenim ranijim prijevarama ulaganjem u kriptovalute. S obzirom da je 74-godišnjainja unazad nekoliko godina prevarena prilikom ulaganja u kriptovalute za iznos od više desetaka tisuća eura povjerovala je da može ostvariti povrat sredstava. Muškarac je od nje zatražio na otvori aplikaciju internet bankarstva i pročita mu šifru za autorizaciju transakcije što je oštećena i učinila. Naknadno je utvrdila da je umjesto uplate na njen račun izvršena isplata novčanih sredstava u iznosu 1334 eura.

Upozoravamo građane koji su već oštećeni ranijim prijevarama prilikom investicijskih ulaganja da budu dodatno oprezni pri ponudama vraćanja izgubljenih sredstava jer malo je vjerojatno da će prevaranti poželjeti vratiti novac već se vjerojatno radi o novom obliku prijevare.            


Podsjećamo na aktualni projekt Ministarstva unutarnjih poslova  WEB HEROJ "ULOVI LIKA S WEBA KOJI TVOJE € VREBA" kojim se osnažuju kapaciteti policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta.
 
Projekt WEB HEROJ se provodi uz podršku Europske unije i njime su građanima dostupne informacije i brojni savjeti za komunikaciju te poslovanje na internetu, kao i primjeri iz prakse, odnosno postupanja u suzbijanju kibernetičkog kriminaliteta.

 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon