Računalna prijevara

Slika /PU_BB/Internet/ipad-tablet-technology-touch.jpg

Počinitelj kaznenog djela je iz Latvije

Foto: ilustracija

Policijski službenici su dovršili kriminalističko istraživanje računalne prijevare kojom je krajem 2022. godine oštećen 23-godišnjak iz okolice Bjelovara za novčani iznos u protuvrijednosti nešto malo manjoj od dvije tisuće eura.

Naime, 23-godišnjak je na Internet oglasniku pronašao oglas za kupnju igraće konzole te stupio u kontakt s oglašivačem putem komunikacijskog kanala. Nakon dogovora o kupnji na svoj mobitel je zaprimio SMS poruku s linkom za uplatu gdje je ne sumnjajući da se radi o prijevari upisao sve tražene bankovne podatke koji su vezani uz njegovu bankovnu karticu i autorizirao transakciju. Nakon autorizaciji zaprimio je novi SMS s poveznicom za tehničku podršku, otvaranjem poveznice tražilo se da ponovno upiše svoje bankovne podatke što je učinio te ponovno autorizirao isplatu istog novčanog iznosa. 

Potom ga je kontaktirala nepoznata osoba koja mu je rekla kako transakcija nije provedena na što je on i treći put autorizirao isplatu, a zatim je zaprimio novi SMS s poveznicom u kojoj se nalazio obrazac za povrat sredstava gdje se nakon upisivanja traženih podataka ponovno tražila autorizacija što je po četvrti put učinio vjerujući da će dobiti povrat uplaćenih sredstava, što nije učinjeno, nakon čega je shvatio da je prevaren.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je počinitelj državljanin Latvije te je predmet proslijeđen Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru koji će u kaznenom postupku zatražiti međunarodnu pravnu pomoć države u kojoj je počinitelj, a koja će nastaviti kazneni progon.   
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon