Računalna prijevara

Slika /PU_BB/slike vijesti/racunalna.sigurnost.jpg

Poduzeće s područja općine Nova Rača oštećeno za više tisuća eura

Foto: ilustracija

U srijedu 25. siječnja u Policijskoj postaji Bjelovar, odgovorna osoba jednog poduzeća s područja općine Nove Rača podnijela je kaznenu prijavu zbog kaznenog djela „Računalna prijevara“ iz članka 271. stavka 1. Kaznenog zakona.
 
U prijavi je navela da poduzeće ima otvoren poslovni račun u jednoj banci. U utorak, 24. siječnja na e-mail poduzeća pristigla je elektronička pošta s nazivom te banke, a u poruci je pisalo da banka moli ažuriranje nove verzije mobilnog bankarstva. Za to se trebalo prijaviti na link koji se nalazio u elektroničkoj pošti. Ulaskom na link zatražen je korisnički broj za ulaz u mobilno bankarstvo, pin i jednokratna zaporka koja je pristigla SMS porukom s broja banke.
 
Poslije tijekom dana, ponovno je pristigla elektronička pošte te banke u kojoj mole korisnike da ne otvaraju raniju poruku budući da se radi o zlonamjernoj pošti, odnosno „phishing“ kampanji usmjerenoj na klijente banke. Budući da je ona ranije otvorila zlonamjernu poruku, nazvala je korisničku službu te je tom prilikom utvrdila da s poslovnog računa poduzeća nedostaje više tisuća eura.
 
U vezi navedenog slijedi kriminalističko istraživanje.
 
Savjet građanima
 
Vezano za ovakvu vrstu prijevare, upozoravamo građane te zaposlenike raznih poduzeća ako zaprime elektroničku poštu takvog ili sličnog sadržaja, da ne otvaraju link te da ne ispunjavaju tražene podatke, budući da se radi o zlonamjernoj pošti kojoj je cilj financijski oštetiti građane ili poduzeća.  

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon