Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Slika /PU_BB/slike vijesti-novije/prometna nesreća5.jpg
Foto: ilustracija

Tijekom proteklog vikenda od 22. do 24. ožujka na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske evidentirano je šest prometnih nesreća. U jednoj prometnoj nesreći koja se dogodila na bjelovarskom području dvije osobe su ozlijeđene dok su ostale bile sam o materijalnim štetama. Okolnosti svih prometnih nesreća iznosimo u nastavku. 

U petak, 22. ožujka, oko 08.00 sati, u Bjelovaru, 75-godišnji vozač je upravljao osobnim automobilom Trgom Antuna Gustava Matoša. Na parkiralištu ispred dječjeg vrtića započeo je vožnju unazad, a da se nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti po druge sudionike u prometu te ne vodeći pritom računa o položaju i smjeru kretanja vozila uslijed čega je zadnjim dijelom vozila udario u prednji dio osobnog automobila također bjelovarskih registarskih oznaka koji je bio propisno parkiran. Nakon prometne nesreće 75-godišnjak je s vozilom napustio mjesto prometne nesreće, a da vlasniku oštećenog vozila nije ostavio svoje osobne podatke i podatke o vozilu kojim je prouzročio prometnu nesreću.  Potom je istog dana osobno pristupio u službene prostorije policije gdje je popunio zahtjev za dostavu podataka o vozaču u kojem je sebe naveo kao vozača osobnog automobila u trenutku prometne nesreće.
Protiv 75-godišnjeg vozača slijedi obavezni prekršajni nalog   
 
U subotu, 23. ožujka, oko 01.30 sati, 30-godišnji vozač je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kroz Vučane. Uslijed ne držanja vozila u kretanju što bliže desnom rubu kolnika i na tolikoj udaljenosti od njega da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uvijete prometa te na stanje i osobine ceste ne ugrožava druge sudionike u prometu i ne izlaže sebe opasnosti, vozilom je zahvatio lijevu putnu bankinu i sletio u putni jarak. Potom je vozilom prošao kanal i udario u nasip gdje se zaustavio.  
Alkotestiranjem mu je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 1,71 g/kg. 
30-godišnjem vozaču koji je skrivio ovu prometnu nesreću pod utjecajem alkohola je na mjestu prekršaja izdan prekršajni nalog.
 
Istog dana, u subotu, 23. ožujka, oko 10.50, u Ivanskoj, 41-godišnja vozačica je  prouzročila prometnu nesreću s materijalnom štetom. Ona je upravljala  osobnim vozilom bjelovarskih registarskih oznaka i u Ulici Slavka Kolara  započela pretjecanje vozila ispred sebe, a da se prethodno nije uvjerila da to može bez opasnosti za druge sudionike te pritom prednjim desnim i bočnim dijelom svojeg vozila udarila u prednji lijevi bočni dio osobnog automobila koji je u tom trenu započeo propisnu radnju skretanja vozilom u lijevo na kolni ulaz prethodno dajući pokazivač smjera. Na oba vozila je nastala materijalna šteta.
Zbog izazivanja prometne nesreće 41-godišnjakinji je na mjestu događaja izdana obavijest o počinjenom prekršaju.
 
Također u subotu, 23. ožujka, oko 14.40 sati, na bjelovarskoj Sjevernoj zaobilaznici, 50-godišnji vozač je upravljao osobnim automobilom bjelovarskih registarskih oznaka. Dolaskom neposredno prije raskrižja s Ulicama Zvijerci i Gornje Plavnice uslijed neprilagođene brzine kretanja gustoći prometa, tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima može predvidjeti, skrenuo je vozilom u desno izbjegavajući sudar i pritom prednjim lijevim dijelom osobnog automobila udario u zadnji desni dio osobnog automobila pulskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 21-godišnji vozač koji se kretao u istom smjeru. U trenutku prometne nesreće usporavao je vožnju poradi skretanja vozilom u lijevo. Od siline udara osobni automobil pulskih registarskih oznaka se zarotirao po kolniku i zaustavio na kolničkoj traci, dok je osobni automobil bjelovarskih registarskih oznaka sletio u putni jarak i prednjim krajem udario u nisko raslinje.
U prometnoj nesreći tjelesne ozljede zadobila su obojica vozača te su vozilom Hitne medicinske pomoći odvezeni u Opću bolnicu „dr. Anđelko Višić“ Bjelovar poradi pružanja liječničke pomoći. Od 50-godišnjeg vozača koji je skrivio ovu prometnu nesreću su izuzeti uzorci krvi i mokraće radi utvrđivanja prisutnosti alkohola u organizmu. Očevidom je utvrđeno da 50-godišnji vozač za vrijeme vožnje nije koristio sigurnosni pojas.
Po zaprimanju bolničkih prijava s kvalifikacijama ozljeda slijedi adekvatna prijava protiv 50-godišnjeg vozača.
 
U subotu, 23. ožujka, oko 15.30 sati prometna nesreća se dogodila i u Daruvaru, u Ulici Josipa Jelačića. Naime, tamo je nepoznati vozač upravljao osobnim vozilom Podborskom ulicom u smjeru Ulice Ljudevita Gaja. Nije držao potreban razmak kada se kretao iza drugog vozila te je prednjim dijelom svog vozila naletio na stražnji dio skupa vozila i to osobnog automobila daruvarskih registarskih oznaka za koji je bila priključena auto prikolica s kojima je u istom smjeru upravljao 49-godišnji muškarac, a koji je usporavao zbog vozila ispred sebe koje je skretalo na prilazni most. Nakon prometne nesreće nepoznati vozač koji ju je skrivio je s vozilom napustio mjesto događaja, a da vlasniku oštećenog vozila nije ostavio podatke o sebi i vozilu kojim je prouzročio prometnu nesreću. U prometnoj nesreći nitko od sudionika nije zadobio tjelesne povrede. 
Slijedi daljnji rad na pronalasku nepoznatog vozača koji je prouzročio ovu prometnu nesreću.
 
U nedjelju, 24. ožujka, oko 22.00 sata, 19-godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom bjelovarskih registarskih oznaka kroz Bjelovar, Pakračkom ulicom. Dolaskom do raskrižja s kolnikom Slavonske ceste nije postupio po prometnom znaku „STOP-obavezno zaustavljanje“, već je ušao u raskrižje skrećući u desno, a da nije propustio sva vozila koja se kreću cestom s prednošću prolaska, pri čemu je oduzeo prednost prolaska, te pritom prednjim lijevi dijelom vozila udario prednji desni dio osobnog automobila također bjelovarskih registarskih oznaka s kojim je upravljala 19-godišnja vozačica.
U ovoj prometnoj nesreći na vozilima je nastala materijalna šteta, a ozlijeđenih osoba nije bilo.
Niti mladi vozač niti mlada vozačica nisu bili pod utjecajem alkohola, a protiv vozača koji je skrivio ovu prometnu nesreću slijed obavezni prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Pisane vijesti | Promet i vozila