Prometne nesreće s materijalnim štetama koje su se dogodile proteklog vikenda

Slika /PU_BB/Promet/policija natpis.jpg
Foto: ilustracija

Tijekom proteklog vikenda na prometnicama naše policijske uprave dogodilo se devet prometnih nesreća od kojih su tri s ozlijeđenim osobama i šest u kojima je nastupila samo materijalna šteta na vozilima. Okolnosti prometnih nesreća s materijalnim štetama donosimo u nastavku.

U petak, 10. svibnja, oko 07.30 sati, na dionici ceste između Hrastovca i Garešnice, 24-godišnji vozač je upravljao teretnim vozilom bjelovarskih registarskih oznaka na kojem su se u tovarnom prostoru nalazile utovarene metalne cijevi dužine 6 metara, a koje nisu bile osigurane. Prilikom mimoilaženja s autobusom koje se kretalo iz suprotnog smjera, a s kojim je upravljao 67-godišnji vozač došlo je do udara neosiguranih metalnih cijevi u prednje vjetrobransko staklo autobusa i lijeva bočna stakla koja su napukla.
Zbog počinjenog prekršaja 24-godišnjem vozaču teretnog vozila je naplaćena novčana kazna u iznosu od 130,00 €.
 
Isto tako, u petak, 10. svibnja oko 10.00 sati, u Čazmi, na parkiralištu u Ulici kralja Tomislava, nepoznati vozač je upravljao osobnim automobilom gdje se vožnjom unazad namjeravao polukružno okrenuti. Prije toga nije se uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu, te je pritom stražnjom stranom svog vozila udara u desni bočni dio putničkih vrata osobnog automobila parkiranog na ne obilježenom parkirnom mjestu. 73-godišnji vlasnik udarenog vozila se u vrijeme udara nije nalazio u vozilu, ali mu je tom prilikom na osobnom automobilu nastala šteta od oko 300 eura.
Nakon prometne nesreće, nepoznati vozač je s vozilom napustio mjesto događaja prometne nesreće, a da oštećenom nije ostavio svoje osobne podatke i podatke o vozilu.
Slijedi daljnji rad na utvrđivanju i pronalasku vozača i vozila s kojim je prouzročio ovu prometnu nesreću.
 
U subotu, 11. svibnja, oko 13.35 sati, u Bjelovaru, 22-godišnji vozač je upravljao osobnim automobilom austrijskih nacionalnih registarskih oznaka Ulicom Antuna Branka Šimića. Dolaskom do raskrižja s Trgom hrvatskih branitelja nije postupio po postavljenom prometnom znaku „STOP“, već je vozilom ušao u raskrižje skrećući u lijevo, a da prethodno nije propustio sva vozila koja su se kretala cestom s prednošću prolaska, pri čemu je oduzeo prednost prolaska i prednjim desnim dijelom svog vozila udario u prednji lijevi dio sobnog automobila bjelovarskih registarskih oznaka s kojim je upravljala 28-godišnja vozačica. Ona se s vozilom kretala cestom s prednošću prolaska, a u trenutku prometne nesreće u raskrižju je zadržavala smjer kretanja ravno. Nakon udara osobni automobil austrijskih nacionalnih registarskih oznaka nastavio se nekontrolirano kretati po kolniku kojom prilikom je prešao preko istočnog rubnog kamena i nogostupa, a potom prednjim dijelom vozila je udario u zid zgrade gdje se zaustavio. U prometnoj nesreći na oba vozila nastala je materijalna šteta.
Protiv 22-godišnjeg vozača koji je skrivio ovu prometnu nesreću slijedi obavezni prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 
 
Također u subotu, 11. svibnja, oko 14.30 sati, u Brezovcu, pijani 56-godišnji muškarac je upravljao osobnim automobilom bjelovarskih registarskih oznaka Garešničkom ulicom. Uslijed alkoholiziranosti nije se kretao sredinom obilježene prometne trake zbog čega je vozilom skrenuo u desno gdje je prednjim desnim dijelom vozila udario u desni bočni dio parkiranog osobnog automobila njemačkih nacionalnih registarskih oznaka koji je bio parkiran na kolnom ulazu u dvorište.
Na oba vozila nastala je materijalna šteta, a u prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba.
Alkotestiranjem vozača utvrđena mu je koncentracija alkohola u organizmu od 2,77 g/kg. Njemu je odmah privremeno oduzeta vozačka dozvola uz naredbu o određivanju mjere opreza na osam dana, a on je doveden u službene prostorije policije gdje je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Protiv 56-godišnjeg vozača koji je skrivio ovu prometnu nesreću slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
U nedjelju, 12. svibnja, oko 01.40 sati, u Trojstvenom Markovcu, 20-godišnji vozač je upravljao osobnim automobilom bjelovarskih registarskih oznaka Đurđevačkom cestom.  Skrećući ulijevo na kolni ulaz u dvorište nije propustio motocikl koji je dolazeći iz suprotnog smjera zadržava smjer svojeg kretanja, uslijed čega mu je oduzeo prednost prolaska. 32-godišnji vozač motocikla je kočenjem i skretanjem ulijevo pokušao izbjegnuti sudar, nakon čega je zajedno s motociklom pao na kolnik, te se tijelom odvojio od motocikla i zaustavio se na kolniku, a motocikl se u nekontroliranom kretanju po kolniku zabio u bočnu stranu osobnog automobila gdje se i zaustavio. U prometnoj nesreći na oba vozila nastala je materijalna šteta. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba.
Protiv 20-godišnjeg vozača koji je skrivio ovu prometnu nesreću slijedi obavezni prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Istog dana, u nedjelju, 12. svibnja, oko 21.00 sat, u Ćurlovcu, 30-godišnji muškarac je upravljao osobnim automobilom bjelovarskih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 0,80 g/kg nerazvrstanom cestom. Dolaskom do raskrižja s državnom cestom zaustavio je vozilo ispred raskrižja kako bi propustio vozila koja se kreću cestom s prednošću. Zatim je vozilom krenuo skretati u lijevo, a da se nije uvjerio da tu radnju može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu, te ne vodeći pritom računa o položaju vozila i smjeru kretanja te je prednjim lijevim dijelom svog vozila udario u lijevi stražnji bočni dio osobnog automobila bjelovarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 37-godišnji vozač koji je neposredno prije uključio na državnu cestu, a zatim skrenuo u lijevo na nerazvrstanu cestu. U prometnoj nesreći na oba vozila nastala je materijalna šteta.  U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba.
Od 30-godišnjeg vozača je privremeno oduzeta vozačka dozvola uz naredbu o određivanju mjere opreza privremenog oduzimanja vozačke dozvole na rok od 12 sati. Protiv njega slijedi obavezni prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

Pisane vijesti | Promet i vozila