Preventivno-sigurnosna akcija „Dani tehničke ispravnosti motocikala“ (25. - 30. travnja)

Slika /PU_BB/Promet/dani_tehnicke_ispravnosti_motora_2022-210x280_3mm.jpg

Akcija je usmjerena na mogućnost obavljanja besplatnog pregleda motocikala, a provodi se u svim stanicama za tehnički pregled na području Republike 

Foto: Ilustracija

Sukladno višegodišnjoj praksi i ove godine u periodu od 25. do 30. travnja 2022.  provest će se preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti vozila pod nazivom "Dani tehničke ispravnosti motocikala".

Akcija „Dani tehničke ispravnosti motocikala“ provodi se u svim stanicama za tehnički pregled vozila na području Republike Hrvatske, pod pokroviteljstvom Nacionalnog plana za sigurnost cestovnog prometa, u suradnji s Hrvatskim autoklubom i Centrom za vozila Hrvatske.

Akcija je prvenstveno usmjerena na mogućnost obavljanja besplatnog pregleda motocikala u stanicama za tehničke preglede uz poticanje vozača da preventivno kontroliraju ispravnost vlastitog motocikla kako bi sigurno sudjelovali u prometu. Prilikom pregleda kontrolirat će se tehničko stanje motocikla ili stanje pojedinih sklopova s naglaskom na stanje kočnica i svjetlosne signalizacije.

Cilj je isključivo preventivni, a pregled se obavlja besplatno za sve vlasnike motocikala, odnosno vozače koji se pojave na pregledu sa zamolbom da se njihov motocikl pregleda  i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost.

Motocikli i mopedi, kao i sva ostala vozila L kategorije, posebno su ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, a dolaskom ljepšeg vremena svakodnevno se povećava njihovo sudjelovanje u prometu na cestama te je stoga ova akcija usmjerena isključivo na tu kategoriju vozila.

Napominjemo kako besplatni pregled motocikala u ovoj akciji ne zamjenjuje redovni tehnički pregled, odnosno od ove akcije izuzeti su motocikli koji u spomenutom razdoblju održavanja akcije, imaju zakonsku obvezu provođenja tehničkog pregleda i registracije.

Također, potrebno je naglasiti da u sklopu ove akcije neće biti sankcioniranja vlasnika za čije se motocikle utvrdi da su tehnički neispravni, nego će ih se nakon savjetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti uputiti u ovlašteni servis. 
 
Više vijesti: Vozači, oprez: Motocikli i mopedi izlaze na prometnice

 

Najave | Promet i vozila