Prevaren kupovinom preko interneta

Slika /PU_BB/Internet/ipad-tablet-technology-touch.jpg

S ciljem zaštite od internetskih prijevara te sigurnog korištenja društvenih mreža, kupovine, rada i zabave, donosimo Vam primjer prijevare ali i korisne savjete

Foto: ilustracija

52-godišnjak s garešničkog područja je još u veljači putem strane internetske tržnice dogovorio kupnju poljoprivrednog stroja za iznos od 6 tisuća eura.

Odmah nakon dogovora koji se odvijao preko mobilne aplikacije, cjelokupan iznos je uplatio na račun prodavatelja otvoren u jednoj stranoj banci.

Sljedećeg dana nakon uplate novca na račun, a suprotno dogovoru o isporuci stroja prodavatelj se prestao javljati, a niti je isporučio dogovoreno tako da je 52-godišnji muškarac shvatio da je prevaren.


Online ponude su često povoljne, ali čuvajte se prijevare.

Kako bi lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, bitno je prepoznati glavne indikatore prijevare:
  • iznimno povoljne ponude, ulaganja ili velika dobit
  • poruke/ponude za kupovinu putem oglasno-prodajnih portala, koje kupac zaprima na svoj mobilni telefon (kroz aplikacije za komunikaciju) s pozivnih brojeva drugih zemalja.
 
S ciljem zaštite od internetskih prijevara te sigurnog korištenja društvenih mreža, kupovine poklona, rada i zabave, donosimo Vam i korisne savjete:
  • Kada koristite lokalne online trgovine i oglasnike i kupujete od oglašivača s područja Hrvatske, budite naročito oprezni ako prodavatelj koristi pozivni broj druge zemlje.
  • Plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja - traže li uslugu prijenosa sredstava preko banke ili alternativno? Dobro razmislite!
  • Plaćajte samo na sigurnom uređaju - ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver.
  • Ukoliko je moguće, odaberite plaćanje pouzećem.
  • Čuvajte se oglasa koji nude nevjerojatno dobre ponude - ako se nešto čini predobro da bude istinito, nije istinito!

Uvijek prijavite svaku sumnju na pokušaj prijevare policiji, čak i ako niste postali žrtvom.

Nova, preventivna kampanja Ministarstva unutarnjih poslova naziva „Web heroj“ ima za cilj osvijestiti i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualom svijetu kako ne bi postali žrtve kaznenih djela, zbog čega je napravljena i internetska stranica.

Preventivna kampanja „Web heroj“, ima sloganom „Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba“, a provodi se kako bi se što većem broju građana približila važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

Puno korisnih savjeta o instalaciji raznih aplikacija, zlonamjernim softverima, internetskoj sigurnosti doma, sigurnom radu na daljinu možete pronaći na internetskoj stranici Web heroj.

Stoga pozivamo sve one koji koriste blagodati interneta neka posjete našu internetsku stranicu Web heroj i saznaju sve o oblicima računalnih prijevara, kako ih prepoznati te ono najvažnije kako se zaštititi. Banner s poveznicom na stranicu možete pronaći i na naslovnoj web stranici naše policijske uprave.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon