Predstavljena monografija „Specijalna jedinica policije Policijske uprave Bjelovar u Domovinskom ratu Omege 1991.-1996.“

  • Slika /PU_BB/Razno/Promocija monografije/naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U vrlo emotivnom govoru ratni zapovjednik Omega Hamdija Mašinović je istaknuo da su Omege bile i ostale najvrijedniji dio njegovog profesionalnog i osobnog života  

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

U prepunom bjelovarskom Domu kulture jučer, 10. lipnja, tražilo se mjesto više na predstavljanju monografije Specijalna jedinica policije Policijske uprave Bjelovar u Domovinskom ratu OMEGE 1991. - 1996.“ autora dr. sc. Marina Sabolovića. U monografiji je detaljno opisan ratni put jedne od najelitnije i najspremnije jedinice policije u Domovinskom ratu, naših bjelovarskih „Omega“ koju su činili mladi, sposobni i istinski domoljubi koji su branili i obranili našu slobodu. Kroz Specijalnu jedinicu policije „Omege“ prošlo je više stotina što aktivnih što pričuvnih pripadnika. Poginulo je njih šest, više desetaka je ranjeno, a mnogi i danas trpe fizičke i psihičke tegobe kao posljedice nametnutog nam rata. Njima u spomen kao i svim pripadnicima Specijalne jedinice policije „Omege“ u Domovinskom ratu posvećena je monografija.
 
Policija je odigrala presudnu ulogu, posebno u prvim danima obrane Hrvatske 1991. godine kao i u završnim vojno-redarstvenim akcijama za konačno oslobađanje naše zemlje. Hrvatski policajci u Domovinskom ratu pokazali su koliko vole svoju domovinu. Neki od njih su to i svojim životima potvrđivali. Hrvatska policija, kao niti jedna druga na svijetu, nastala je u Domovinskom ratu. Svjesni činjenice da će se neovisnost i sloboda morati braniti i oružjem, nova hrvatska vlast zaključila je da treba ustrojiti i obučiti još novih policijskih snaga koje će ne samo obnašati policijske poslove, već i preuzeti obrambene zadaće.
Tako je u Zagrebu organiziran tečaj za osposobljavanje pripadnika policije, prvih hrvatskih redarstvenika, prva hrvatska oružana postrojba u RH,  a među kojima i 128 domoljuba s područja tadašnje Zajednice općina Bjelovar.
23. veljače 1991. godine ustrojena je Posebna jedinica policije Bjelovar, a već prvu borbenu akciju imali su u Pakracu 2. ožujka 1991. godine.  Bjelovarske „Omege“ prva su postrojba u okviru policijskih uprava, odmah nakon Antiterorističke jedinice Lučko, koja je u Domovinskom ratu dala svoj nemjerljiv doprinos sudjelovanjem u najtežim akcijama i operacijama. „Omege“ su tako ušle u povijest ratnih postrojbi koje su dale veliki doprinos u obrani neovisnosti i suvereniteta Republike Hrvatske.

„Omege“ na svom ratnom putu prošle su skoro sve bojišnice i oslobodilačke akcije. Vojno-redarstvene operacije govore same po sebi o slavnom ratnom putu „Omega“. Taj je ratni put na ponos svih pripadnika tadašnje postrojbe, a današnje Udruge Specijalne policije Omege Bjelovar. Koliko su Omege značile u Domovinskom ratu i koliko znače danas u miru svjedoči ova monografija.

Na početku promocije minutom šutnje odana je počast poginulih vitezovima: Željku Cindriću, Ivici Filkoviću, Draženu Baničeku, Dubravku Lukačeviću, Davoru Hegediću i Saši Rakijašu - smrtno stardalim pripadnicima "Omega".
Poseban pozdrav i zahvala na njihovoj žrtvi upućena je njihovim obiteljima.
 
Predstavljanje monografije svojim dolaskom su uveličali izaslanik predsjednika Republike Hrvatske general Marijan Mareković; izaslanik podpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova te Glavnog ravnatelja policije Stjepan Milković, pomoćnik zapovjednika Zapovjedništva za intervencije; Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, izaslanik ministara hrvatskih branitelja koji je i sam bio pripadnik Omega. Potom Mirko Banožić, izaslanik zapovjednika ATJ Lučko, pomoćnik zapovjednika; pukovnik Davor Stefanović, zapovjednik topničko raketne pukovnije i vojarne Bilogora i Mladen Marinković, izaslanik bjelovarsko-bilogorskog župana koji je također bio jedan od pripadnika Omega. Podršku svojim prijateljima i kolega došao je dati i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, a u ime prijateljskog grada Pakraca predsjednik gradskog vijeća Miroslav Ivančić, potom načelnici općina iz Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske i drugih susjednih županija.
 
U ime policijske uprave bjelovarsko-bilogorske predstavljanju monografije nazočio je Jakoba Bukvića, ratni zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko, načelnik policijske uprave sa suradnicima voditeljima službi i načelnicima policijskih postaja.
Posebnu čast je svojim dolaskom odao ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, kao i generali Željko Sačić i Mladen Markač.
Pijetet prema tada suborcima, a danas prijateljima, svojim dolaskom odali su pripadnici Udruga Specijalne policije proizašlih iz Domovinskog rata iz Šibenika, Koprivnice, Kutine, Osijeka, Požege i  Karlovca na čelu s predsjednikom krovne Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, Josipom Slačaninom. Zajedno s njima bili su i predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i Udruge obitelji, djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.
 
Zahvalu kroz kazivanje poezije ''Branit ću kuću mog oca'' Borisa Maruna recitirao je Sanny Šešić, učenik II. razreda Medicinske škole Bjelovar kojeg je pripremila prof. Ana Pleskalt.
 
Udruga specijalne policije „Omege“ osnovana je 23. veljače 2002. godine, a ideja o osnivaju udruge proistekla je nakon preustroja i ukidanja Specijalne jedinice policije „Omega“ i promjene u nazivu Interventna jedinica policije. Udruga danas broji 140 članova od kojih je dio pridruženih i počasnih članova. U ime Udruge Specijalne policije Omege Bjelovar sve okupljene je pozdravio i obratio se Mario Đurak, predsjednik udruge koji je u svom govoru istaknuo kako je nastala ideja za izradu monografije te koliko je sve dugo trajalo. 

Posebno emotivno je bilo za Hamdiju Mašinovića, policijskog savjetnika i ratnog zapovjednika Specijalne jedinice policije Omege koji je u svom govoru evocirajući uspomene istaknuo: „Nošeni prije svega vjerom i ljubavlju prema svome narodu, krenuli smo u odlučnu borbu očuvanja teritorijalnog integriteta i samostalnosti naše Domovine, koja je počela krvariti pod bespoštednim naletima agresora koji je svim silama nastojao spriječiti rađanje nove Hrvatske. Viteški i časno, vi hrabri pripadnici Specijalne jedinice policije „Omege“ dokazali ste nebrojeno puta da nema te zadaće, koju u interesu svoga naroda niste bili u stanju izvršiti. Pa bile one i pod cijenu života. Srčano i herojski, podnijeli smo svaki teret, svaki zadatak na koji smo bili upućeni diljem svoje voljene Domovine, gdje su bile najveće ugroze i gdje se ginulo. Istočna i zapadna Slavonija, Bilogora, Banovina, Lika, Dalmacija, Konavle… oslobađanje vojarni u Bjelovaru i Daruvaru, vojno-redarstvene operacije „Otkos“, „Maslenica“, „Medački Džep“, „Bljesak“, „Oluja“. Nismo žalili svoju mladost, već smo slijedili svoje snove ka miru i slobodi svog naroda. Na tom putu Željko, Ivica, Dražen, Dubravko, Davor i Saša su svoje živote položili na Oltar domovine. Vječna  čast i slava im bila, to se nikada neće i ne smije zaboraviti. Niti se smiju zaboraviti sve rane i stradanja ostalih naših suboraca, ostalih heroja tijekom obrane i stvaranja naše Hrvatske. 
Hvala vam za svaki dan, mjesec, godinu koje ste proveli daleko od svojih najmilijih, za svaku bol, ranu, krv i znoj, za sve ono što ste utkali u temelje slobodne nam Hrvatske. Hvala svima koji ste bili tu kad je trebalo, vječna slava i hvala onima koji nisu dočekali slobodu.
Zbog svega toga danas možemo biti ponosni za sve što smo učinili za svoje obitelji, djecu, za svoj narod i svoju Domovinu.
S ponosom mogu istaknuti da ste bili najvrijednije razdoblje mog osobnog i profesionalnog života.
Ova monografija neka bude u spomen "na dane ponosa i slave", na heroje u ratu, čuvare u miru, na sve pripadnike "Omega". „  
 
Ratni ministar Ivan Jarnjak je slikovito i kroz usporedbu početka Domovinskog rata s današnjim vremenom prisutnima uputio nekoliko prigodnih riječi, kao i ratni zapovjednik Sektora specijalne policije MUP-a Željko Sačić.
 
U nastavku promocije pristupilo se predstavljanju monografije o kojoj su govorili uz autora dr.sc. Marina Sabolovića, dr. sc. Jakša Raguž s Hrvatskog instituta za povijest, doc. dr. sc. general bojnika Slaven Zdilar s Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman, recenzentica monografije dr. sc. Janju Sekula, te Anita Šikić direktorica Hrvatske sveučilišne naklade - velika hvala njima koji su dio naše ne tako davne povijesti kroz monografiju odlučili sačuvati za buduće generacije

Pjesmom je promociju uveličala Policijska klapa „sveti Matej“ koji su uz himnu izveli pjesme „Braniteljima Bilogore“ i „Tamo gdje je dom“.  
 
Na samom kraju predstavljanja i promocije monografije bila je projekcija spota „Spomen“ koja je posvećena bjelovarskim „Omegama“.
 
SPOT


Pisane vijesti | Društvo i zajednica