Poštujmo pravo na mobilnost i pristupačnost osoba s invaliditetom

Slika /PU_BB/Promet/invalidi.jpg

Akcija je bila usmjerena na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom od drugih osoba i moguću zlouporabu znaka pristupačnosti

Foto: ilustracija

Mjesta namijenjena za parkiranje vozila koja koriste osobe s invaliditetom često su parkirališna mjesta koja su najbliža ulazima u zgrade kao što su banke, pošte, bolnice i drugo kako bi im se olakšala pristupačnost, ali vrlo često ih koriste i osobe koje nemaju pravo parkirati svoja vozila na tim mjestima, odnosno građani koji ne posjeduju znak pristupačnosti, ali i članovi obitelji osobe s invaliditetom kada ne prevoze takvu osobu.
 
Nepropisnim parkiranjem vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom ograničava se pravo osobe s invaliditetom na pristupačnost i mobilnost, odnosno integraciju u društvo.

Shodno tome, policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su jučer, 28. veljače od 8 do 12 sati na području naše županije svoje aktivnosti usmjerili na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom od drugih osoba i moguću zlouporabu znaka pristupačnosti.

Kazna za nepropisno parkiranje iznosi uglavnom od 30-60 eura, dok je najviša upravo ova za parkiranje na mjestima koja su rezervirana za osobe s invaliditetom i ona iznosi 90 eura.

Napominjemo da prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti smije koristiti osoba s invaliditetom, odnosno parkiranje se može koristiti samo za vrijeme dok je osoba s invaliditetom u automobilu.
Kazna za ovaj prekršaj iznosi 90 eura, a osobi koja dva ili više puta bude pravomoćno kažnjena za ovaj prekršaj, privremeno će se oduzeti znak pristupačnosti na dvije godine.

U ovoj policijskoj akciji su utvrđena 52 prometna prekršaja od kojih je njih 18 bilo u sladu s akcijom, a njih su počinili vozači tako što su se nepropisno parkirali na mjestima koja su predviđena upravo za osobe s invaliditetom.

Cilj ove akcije je osiguranje povoljnijeg i sigurnijeg stanja po toj problematici, a čime se prenosi jasna poruka da je važno poštivati pravo na mobilnost i pristupačnost invalidnih osoba te senzibilizirati javnost. Na ovakav način policijski službenici streme ka podizanju razine sigurnosti u prometu i razvijanja svijesti kod vozača o propisnom parkiranju, zbog čega će se i u buduće organizirati ovakve akcije.
 

Vijesti u brojkama | Promet i vozila