Postanimo Web heroji i izbjegnimo biti žrtve računalnih prijevara

Slika /PU_BB/Prevencija/web heroj.jpg

Građani budite oprezni jer sve što zvuči predobro da bilo istinito, obično nije istinito, a ako nešto nije istinito u stvarnom svijetu, nije ni u virtualnom!

Foto: ilustracija

U protekla 24 sata Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj prijavljene su čak dvije računalne prijevare tako da ćemo i ovog puta ponovno apelirati i pozvati naše građane na oprez.

U utorak, 19. ožujka, bjelovarskoj policiji je prijavila 77-godišnjakinja iz Bjelovara da je prije dva tjedna stupila u kontakt s prodavateljem koji se oglasio putem društvene mreže da povoljno prodaje skuter za slabije pokretne osobe.

U razgovoru preko društvene mreže prodavatelj ju je zatražio da s obje strane uslika svoju bankovnu karticu što je ona i učinila te mu fotografije poslala putem svog mobitela. Potom ju je putem telefona kontaktirala nepoznata muška osoba i zatražila da u mobilnoj aplikaciji potvrdi transakciju, što je ona također učinila. Naknadno je zaprimila nekoliko poziva u kojima se od nje tražilo da kupi A-bonove na ime plaćanja carine, a što je ona također učinila i nepoznatoj osobi ustupila kodove s bonova.

Naknadnim uvidom u stanje računa utvrdila je da joj je u nekoliko navrata s njenog bankovnog računa uplaćen novac na račun sportske kladionice što ona nije odobrila, a budući da skuter nije zaprimila shvatila je da je prevarena i oštećena za 800 eura.


Istog dana, čazmanskoj policiji je prijavio 25-godišnjak da je prije dva dana preko internet oglasnika stupio u kontakt s prodavateljem skupocjenog mobitela, dogovorio kupovinu i plaćanje putem servisa tog internet oglasnika na koji je unio svoje osobne podatke i podatke ključa mobilnog bankarstva, te identifikacijski kod koji je zaprimio nakon čega su s njegovog računa bez odobrenja izvršene dvije transakcije od 1680 eura, a koje on nije odobrio tako da je i on prevaren.
   
I ovog puta moramo istaknuti da nikada, ali baš nikada, nikome ne trebate davati nikakve podatke o svojoj bankovnoj kartici, posebice ne serijski broj, rok valjanosti kartice te onaj kontrolni CVC/CVV broj, kao niti ključeve mobilnog bankarstva. Isto tako ne dostavljajte presliku odnosno fotografije svojih osobnih dokumenata i bankovnih kartica koji mogu poslužiti za Vašu identifikaciju kako ne biste postali žrtve ovakvih računalnih prijevara.

Nova, preventivna kampanja Ministarstva unutarnjih poslova naziva „Web heroj“ ima za cilj osvijestiti i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualom svijetu kako ne bi postali žrtve kaznenih djela, zbog čega je napravljena i internetska stranica.

Preventivna kampanja „Web heroj“, ima sloganom „Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba“, a provodi se kako bi se što većem broju građana približila važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

Kampanja „Web heroj“ je ponajviše usmjerena na tri ciljane skupine: opću populaciju građana, poslovne subjekte te djecu.

Puno korisnih savjeta o instalaciji raznih aplikacija, zlonamjernim softverima, internetskoj sigurnosti doma, sigurnom radu na daljinu možete pronaći na internetskoj stranici Web heroj.

Stoga pozivamo sve one koji koriste blagodati interneta neka posjete našu internetsku stranicu Web heroj i saznaju sve o oblicima računalnih prijevara, kako ih prepoznati te ono najvažnije kako se zaštititi. Banner s poveznicom na stranicu možete pronaći i na naslovnoj web stranici naše policijske uprave.


 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon