Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska u suradnji s RODA-ma po drugi put organizirala besplatan pregled sigurnosnih sjedalica

  • Slika /PU_BB/Preventivne akcije/Autosjedalice/Autosjedalice Bj 03-2023/Autosjedalice Bj-naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Popunjenost svih termina i odaziv roditelja opravdao je inicijativu za ovakve preventivne aktivnosti

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska uz svesrdnu podršku savjetnica udruge Roda danas, 05. ožujka organizirala je besplatan pregled sigurnosnih sjedalica odnosno autosjedalica u Bjelovaru.

Inicijativa Službe za javni red i sigurnost naše policijske uprave za ovakvim preventivno-edukativnim aktivnostima proizašla je zbog poražavajućih statističkih pokazatelja o stradavanju djece u prometnim nesrećama unatoč velikom broju provedenih aktivnosti tijekom prethodnih godina na temu sigurnog prijevoza djece. Policijski službenici su kroz razgovore s roditeljima i ostalim članovima uže i šire obitelji koji sudjeluju u prijevozu djece, saznali da postoji velika potreba za dodatnom edukacijom i savjetima kako na pravilan način koristiti sigurnosne sjedalice u vozilima kako bi se rizik stradavanja djece sveo na minimum.  

Tijekom 2022. godine evidentirano je stradavanje 22 djece u prometnim nesrećama što je povećanje za 83,3% u odnosu na 2021. godinu. Troje djece je zadobilo teške tjelesne ozlijede i to dvoje kao vozači (bicikala i osobnih prijevoznih sredstava) i jedno kao putnik. 19 djece je zadobilo lake tjelesne ozlijede i to četvoro kao vozači, 13 u svojstvu putnika (povećanje za 250%) i dvoje djece u svojstvu pješaka.
Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u siječnju i veljači 2023. godine evidentirano je čak osam prometnih nesreća u kojima je osmero djece zadobilo lake tjelesne ozljede, i to petero u svojstvu putnika, dvoje u svojstvu pješaka i jedno u svojstvu vozača. 

Iz navedenog proizlazi da djeca najčešće stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja. Čak 79% prometnih nesreća se događa u naseljenim mjestima i to unutar 3 km od kuće, odnosno na putu do vrtića, trgovine, doktora, bake i djeda i slično. 

Iako se zna da dijete koje je pravilno vezano i sjedi u sigurnosnoj sjedalici ima sedam puta manje izgleda da u slučaju prometne nesreće zadobije teške tjelesne ozljede, još uvijek se velik broj djece prevozi na neadekvatan način (sjede nevezana, stoje između prednjih sjedala, odrasli ih drže u krilu i slično).

Da bi sigurnosna sjedalica pružila djetetu najveću zaštitu, ona mora biti pravilno postavljena, dijete u njoj mora biti pravilno vezano i sjedalica mora odgovarati djetetu. Pravilno je postavljena ona sjedalica koja je postavljena i pričvršćena u skladu s uputama proizvođača. 

Upravo zbog toga uz stručnu pomoć volonterki udruge Roda organiziran je po drugi put besplatan pregled sigurnosnih sjedalica u Bjelovaru, na Poljani dr. Franje Tuđmana kod Dvorane europskih prvaka za sve zainteresirane.

Tijekom pregleda koji je trajao puna dva sata volonterke udruge Roda razgovarale su s 20-ak roditelja i pregledale 16 sigurnosnih sjedalica. Od tih 16 sigurnosnih sjedalica/postolja odnosno autosjedalica, niti jedna nije bila pravilno postavljena odnosno djeca nisu bila pravilno vezana. Savjetnice su ispravile sve greške i dale savjete roditeljima te ih upoznale sa sigurnosnim preporukama. Sva djeca su s pregleda otišla pravilno vezana u sigurnosnim sjedalicama, a koje su bile pravilno postavljene u automobilu. 

Najčešće greške u ovoj akciji koje su RODA-ine savjetnice utvrdile bile su u vidu savinutih traka pojaseva, bilo kod učvršćivanja sjedalice pojasom ili kod vezivanja djeteta pojasom automobila ili pojasom sjedalice (trake pojasa cijelom putanjom moraju biti ravne), neispravne visine pojaseva, krivo ili ne ukopčan top tether, autosjedalice postavljene u krivom smjeru, trake za držanje glave, dijete preveliko za kategoriju sjedalice, vezivanje djeteta u zimskim (debelim) jaknama i drugo.  

Policijski službenici su uz edukativne materijale i balon za svako dijete roditelje upoznali sa zakonskim obvezama prevoženja djece u automobilima.

 „Dobilo sam korisne savjete iako dijete nije bilo sa mnom, saznao sam što me je zanimalo.“
„Zadovoljni smo, dobili smo korisne savjete i upute jer koliko god smo mi čitali i istraživali ovo je sasvim drugačije kad ti netko uživo pokaže."
„Razriješila sam sve nedoumice i dobila sve informacije.“
„Savjeti i preporuke su odlični za nas roditelje koji imamo prvo dijete jer teorija je jedno, a praksa nešto drugo.“
„Baloni i bomboni su vam pun pogodak!“
To su samo neki od komentara roditelja koji su bili oduševljeni ljubaznošću i strpljenjem volonterki udruge Roda ali i savjetima policijskih službenika koji su im bili na raspolaganju za sva pitanja što se tiče zakonskih odredbi.

Upravo ovakve akcije policije u suradnji sa stručnim i osposobljenim volonterima uvelike doprinose jačanju povjerenja roditelja i djece kada ih osobno dožive kao prijatelje i osobe koje će pomoći, a u ovom slučaju i darovati bombon i balone kojima su se posebno radovala djeca.

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska se zahvaljuje volonterskoj udruzi Roda na nesebičnom dijeljenju znanja policijskim službenicima i roditeljima koji su sudjelovali na pregledu, a posebno velika hvala svim roditeljima koji su došli i podržali ove aktivnosti. Pohvaljujemo njihovu zainteresiranost te napominjemo da osim sankcioniranja nepropisnog prijevoza djece, potrudit ćemo se doći do razine da u svim našim gradovima nepropisan prijevoz djece postane društveno neprihvatljiv jer su djeca zaista naše najveće vrijednosti i mi kao roditelji smo ih dužni zaštititi prilikom prijevoza.

Tijekom godine ćemo i dalje provoditi kontrole sigurnosnih sjedalica ispred dječjih vrtića, a svakako ćemo se ponovno potruditi organizirati i besplatne preglede sigurnosnih sjedalica.

Pisane vijesti | Promet i vozila