Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska predala vrijednu opremu Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima

  • Slika /PU_BB/Droga/Donacija opreme VGU Križevci/slika8.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Radi se o raznim predmetima koji su bili dio improviziranih laboratorija za indoor uzgoj indijske konoplje, a koje je policija oduzela tijekom kriminalističkih istraživanja i čija je vrijednost najmanje 25 tisuća eura

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Danas, 5. svibnja, policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su predali opremu i predmete u znanstveno-istraživačke i obrazovne svrhe Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima. Radi se o raznoj opremi i predmetima koji su bili dio improviziranih laboratorija za indoor uzgoj indijske konoplje, a koje je policija privremeno oduzela tijekom nekoliko kriminalističkih istraživanja.

Naime, pravomoćnim presudama Općinskog suda u Bjelovaru svi predmeti i oprema koje je policija privremeno oduzela tijekom kriminalističkih istraživanja kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga su po okončanju sudskih postupaka trajno oduzeti čime prema članku 79. Kaznenog zakona postaju vlasništvo RH. Na inicijativu Službe kriminalističke policije ove policijske uprave dogovorena je predaja tih predmeta i opreme Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima koje će ih koristiti u okviru njihovog djelovanja te obrazovanja i istraživanja. Radi se o velikom broju predmeta i opreme čija je tržišna vrijednost od najmanje 25 tisuća eura.

Radi se o funkcionalnoj opremi i predmetima koja je korištena u nezakonite svrhe za indoor uzgoj biljaka indijske konoplje, ali se može legalno koristiti u svrhu edukacije i znanstvenog istraživanja. Tako su se na podugoj listi predmeta nalaze: prijenosni klima uređaji, senzori temperature i vlage, ventilatori, LED lampe, filteri zraka, kutije za ventilacije, električne grijalice, reflektori, reflektirajuće ploče sa sijalicama, potopne pumpe, ventilatorski sustavi, pretvarači električne energije, električne kutije s osiguračima, električni odvlaživači zraka, filter s aktivnim ugljenom, uređaji za raspršivanje tekućine, uređaj za odvajanje cvjetova, termo šator s konstrukcijom,  sredstva za regulaciju PH vrijednosti zemlje, sredstva za prihranu bilja, ručne šprice, vrtne škare, kliješta, noževi, sjekira, električni kabeli, utičnice, kanistri, ljepljive trake, naglavne lampe, preko 800 komada posuda za uzgoj biljaka i drugo.    

Voditelj Službe za javni red i sigurnost Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Dražen Prapotnik je predao uređaje i opremu dekanici učilišta dr. sc. Marceli Andreata-Koren i istaknuo kako se radi o funkcionalnim predmetima i opremi, koji se mogu legalno koristiti i ulaze u područje redovne i dopuštene djelatnosti učilišta te koje će studenti i profesori moći koristiti kroz nastavu u edukacijske svrhe, te u sklopu praktičnih aktivnosti u njihovim laboratorijima i plastenicima. 

Dekanica učilišta dr. sc. Marcela Andreata-Koren izrazila je zadovoljstvo suradnjom i zahalila se s Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj na dobrobit akademske zajednice te istaknula
kako ova oprema dolazi na pravo mjesto jer će poslužiti u obrazovanju i znanstvenim istraživanjima.  

„Na kraju bih istaknuo kako nam je veliko zadovoljstvo doprinijeti obrazovanju naše djece i studenata, koje će im uvelike pomoći u daljnjem obrazovanju i nadam se da ovo nije zadnja naša suradnja“, zaključio je voditelj Prapotnik. 

Veselimo se što će ovom hvalevrijednom inicijativom Policijske uprave bjelovarsko-bilogorska doprinijeti edukaciji studenata, ali zasigurno i znanstveno-istraživačkom radu profesora učilišta. Ovo je prva suradnja Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske s Visokim gospodarskim učilištem u Križevcima kao nama najbližeg učilišta takve vrste, ali zasigurno ne i posljednja.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica